Το VR Headset της Meta παρουσίασε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ

1 έτος πριν
Meta VR Headset

Το “Project Cambria”, όπως αναφέρεται εσωτερικά, έδειξε για πρώτη φορά στο κοινό ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Facebook. Στο βίντεο εμφανίζεται το Project Cambria εν δράσει, με τον Ζάκερμπεργκ να βλέπει μέσα από το headset καθώς κινείται μέσα στο γραφείο, ενώ από ένα σημείο και μετά κάνει χρήση της πλατφόρμας “Presence” για να αλληλεπιδράσει με ένα ψηφιακό ζωάκι χρησιμοποιώντας μονάχα τα χέρια του και κανένα επιπλέον εξοπλισμό (φυσικά, πέραν του headset).

Σε απάντησή του σε ένα σχόλιο, ο Ζάκερμπεργκ αναφέρει πως το Project Cambria θα διατεθεί προς πώληση αργότερα μέσα στο έτος και θα πρόκειται για ένα υψηλών προδιαγραφών headset εικονικής πραγματικότητας, συνδυάζοντας Virtual Reality και Mixed Reality όπως παρουσίασε κι ο Ζάκερμπεργκ μέσω του σύντομου demo.

Η μικτή πραγματικότητα (Mixed Reality) συνδυάζει στοιχεία του πραγματικού κόσμου με τον εικονικό, συνήθως παραθέτοντας επιπλέον πληροφορίες, δεδομένα κλπ βάσει των όσων βλέπει ο χρήστης γύρω του. Διαφοροποιείται από την «παραδοσιακή» εικονική πραγματικότητα (Virtual Reality) η οποία πρακτικά λειτουργεί εξ ολοκλήρου μέσω της οθόνης στο headset.

Θέλοντας να κρατήσει το μυστήριο ζωντανό, η Meta θόλωσε την εμφάνιση του headset στο κεφάλι του Ζάκερμπεργκ καθ’ όλη τη διάρκεια του βίντεο, ώστε η επίσημη αποκάλυψη να έχει ακόμη περισσότερα να δώσει στο κοινό.

Η εταιρεία έχει ήδη απολαύσει επιτυχία στο κομμάτι των VR headsets με τα Oculus Quest και Oculus Rift, έχοντας προ ετών εξαγοράσει την Oculus έναντι 2$ δισεκατομμυρίων. Έκτοτε, έχει κυκλοφορήσει αρκετά headsets τα οποία ολοένα και γίνονται πιο αυτόνομα ή έστω, ευκολότερα στη σύνδεση με συσκευές εκεί που τα πρώτα headsets χρειάζονταν αρκετά καλώδια για χρήση.

Το Oculus Quest 2, ίσως το δημοφιλέστερο όλων στην αγορά, έχει προτεινόμενη τιμή λιανικής 299$ κι οι επιδόσεις του είναι αξιοζήλευτες, οπότε τι ακριβώς εννοεί η εταιρεία με τον όρο “high-end” είναι κάτι που μένει να δούμε πώς αντανακλάται στην τιμή.