Το WordPad αποχαιρετά τα Windows μετά από 30 χρόνια

7 μήνες πριν
text in WordPad

Η MICROSOFT ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα καταργήσει το WordPad, ένα βασικό λογισμικό επεξεργασίας κειμένου που ήταν προεγκατεστημένο σε μηχανήματα με Windows για σχεδόν τριάντα χρόνια. Το WordPad παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως μέρος των Windows 95 και έκτοτε περιλαμβάνεται σε κάθε έκδοση των Windows. Επέτρεπε στους χρήστες να εκτελούν βασικές επεξεργασίες κειμένου χωρίς πρόσθετο λογισμικό, με δυνατότητες όπως η δυνατότητα συμπερίληψης εικόνων και συνδέσμων προς άλλα αρχεία, ενώ υποστήριζε πολλές δημοφιλείς μορφές κειμένου.

Τώρα, η MICROSOFT αποφάσισε να αποσύρει το WordPad, αναφέροντας ότι στο πλαίσιο ανάπτυξης μιας εφαρμογής, ορισμένα χαρακτηριστικά εισάγονται και ορισμένα αφαιρούνται για να βελτιωθεί η εμπειρία των χρηστών. Για το σκοπό αυτό, το WordPad δεν θα δει νέες εξελίξεις ή ενημερώσεις και θα αφαιρεθεί από τα Windows 11 σε μια μελλοντική ενημέρωση λογισμικού.

Αν είσαι φανατικός χρήστης του WordPad ή απλά ψάχνεις για κάποιους καλούς δωρεάν επεξεργαστές κειμένου, το σίγουρο είναι ότι η πλατφόρμα των Windows έχει πολλές σχετικές προτάσεις. Η ίδια η MICROSOFT πάντως σου προτείνει ένα πρόγραμμα που πιθανώς γνωρίζεις ήδη: το MICROSOFT Word. Μπορείς πάντα να χρησιμοποιείς το MICROSOFT Word online δωρεάν με έναν λογαριασμό της MICROSOFT ενώ στη συνέχεια, μπορείς να συνδεθείς στο MICROSOFT 365 online, αποκτώντας πρόσβαση στη σουίτα εφαρμογών Office της MICROSOFT που βασίζεται στο cloud, συμπεριλαμβανομένων των Word, Excel και PowerPoint. Μπορείς επίσης να κατεβάσεις το Word ως αυτόνομη εφαρμογή με συνδρομή στο MICROSOFT 365, κάτι που όμως έρχεται με μηνιαία συνδρομή.

Η δεύτερη σύσταση της MICROSOFT είναι ένας άλλος βασικός επεξεργαστής κειμένου που εμφανίζεται στα Windows εδώ και χρόνια, το Notepad (Σημειωματάριο). Προορίζεται κυρίως για έγγραφα απλού κειμένου, όπως αρχεία .txt. Ενώ το WordPad εγκαταλείπεται από τη MICROSOFT, το Notepad συνεχίζει να ενημερώνεται με νέες λειτουργίες. Μπορείς πλέον να ανοίγεις πολλά αρχεία ταυτόχρονα με το νέο περιβάλλον εργασίας που διαθέτει καρτέλες (tabs) αλλά και να έχεις αυτόματη αποθήκευση των συνεδριών για να μη χάσεις το περιεχόμενο σου.