Το YouTube στο στόχαστρο της ιρλανδικής δικαιοσύνης

5 μήνες πριν
YouTube dashboard

Ο Alexander Hanff, ειδικός σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων με έδρα την Ιρλανδία, βρίσκεται στη διαδικασία κατάθεσης μήνυσης κατά του YouTube για παράνομη -όπως ισχυρίζεται- παρακολούθηση. 

Συγκεκριμένα, η νομική δράση του Hanff κατά της πλατφόρμας βίντεο βασίζεται στην πρόσφατη αμφιλεγόμενη τάση του YouTube να εκτελεί σενάρια ανίχνευσης πρόσθετων plugins στο browser που μπλοκάρουν διαφημίσεις, τους γνωστούς adblockers δηλαδή.

Ο Hanff έχει ήδη υποβάλει παρόμοια καταγγελία σχετικά με τη συλλογή δεδομένων από το Facebook χωρίς ρητή συναίνεση. Θεωρεί πως η ποινική καταγγελία μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική, καθώς οι ευρωπαϊκοί φορείς δεν επιβάλλουν επαρκώς την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων.

Πολλοί χρήστες του YouTube έχουν ενοχληθεί από την παραβίαση των ρυθμίσεών τους και την εμφάνιση προειδοποιήσεων με διαφημίσεις συνδρομητικών υπηρεσιών, όπου στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το YouTube Premium.

Ο Hanff χαρακτηρίζει τις ενέργεις του YouTube ως "κατασκοπευτικό λογισμικό", καθώς εκτελούνται χωρίς τη γνώση ή έγκρισή του με μοναδικό στόχο την παρακολούθηση. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι έχει ενεργοποιήσει την επιλογή μη παρακολούθησης στον browser του. 

Η ιρλανδική νομοθεσία για την κατάχρηση υπολογιστών ενδέχεται να ενισχύσει την υπόθεση του Hanff κατά των τεχνολογικών κολοσσών. Οι ποινικές καταγγελίες θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στις πρακτικές συλλογής δεδομένων του YouTube και του Facebook τουλάχιστον στην Ιρλανδία και την ΕΕ.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών δεν έχουν ακόμη σχολιάσει τις εν λόγω νομικές ενέργειες. Πρόκειται όμως για μια υπόθεση που αξίζει να παρακολουθήσουμε, καθώς θα μπορούσε να θέσει σημαντικά νομικά προηγούμενα σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών.