Το "28 Years Later" γυρίστηκε εξ ολοκλήρου με iPhone 15 Pro Max

1 εβδομάδα πριν
28 Years Later scenes

Η ταινία "28 Years Later", σε σκηνοθεσία Danny Boyle, γυρίστηκε το περασμένο καλοκαίρι χρησιμοποιώντας προσαρμοσμένα iPhone 15 Pro Max, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του περιοδικού WIRED. Με προϋπολογισμό 75 εκατομμυρίων δολαρίων, αποτελεί την ακριβότερη παραγωγή μέχρι σήμερα που έχει γυριστεί με smartphones.

Η επερχόμενη ταινία τρόμου με ζόμπι, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2025, είναι η πολυαναμενόμενη συνέχεια των "28 Days Later" (2002) και "28 Weeks Later" (2007). Πρωταγωνιστούν η Jodie Comer, γνωστή από το "Killing Eve", ο Aaron Taylor-Johnson, ένα από τα φαβορί για τον ρόλο του επόμενου James Bond, και ο Ralph Fiennes.

Η επιλογή του iPhone 15 Pro Max για τα γυρίσματα της ταινίας αποτελεί μια ενδιαφέρουσα τεχνολογική εξέλιξη στην πορεία του σκηνοθέτη Danny Boyle και του διευθυντή φωτογραφίας Anthony Dod Mantle. Οι δύο συνεργάτες, οι οποίοι κέρδισαν Όσκαρ το 2009 για την ταινία "Slumdog Millionaire", είχαν χρησιμοποιήσει μια καινοτόμα για την εποχή ψηφιακή κάμερα στα γυρίσματα του αρχικού "28 Days Later" το 2002.

Συγκεκριμένα, το "28 Days Later" ήταν μία από τις πρώτες χολιγουντιανές παραγωγές που γυρίστηκαν με την Canon XL-1, μια βιντεοκάμερα αξίας 4.000 δολαρίων που διέθετε εναλλάξιμους φακούς και κατέγραφε τα δεδομένα σε κασέτες MiniDV. Η χρήση αυτής της κάμερας συνέβαλε στη δημιουργία της χαρακτηριστικής αισθητικής της ταινίας, η οποία ανανέωσε το είδος των ταινιών με ζόμπι, παρουσιάζοντάς τα ως γρήγορα και τρομακτικά πλάσματα αντί για αργοκίνητα.

Η απόφαση για τη χρήση των iPhone 15 Pro Max στο "28 Years Later" κρατήθηκε μυστική κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, τα οποία ολοκληρώθηκαν στα τέλη Αυγούστου. Το συνεργείο της ταινίας υπέγραψε συμφωνητικά εμπιστευτικότητας για να μην αποκαλυφθεί αυτή η λεπτομέρεια. Ωστόσο, μια φωτογραφία παπαράτσι που τραβήχτηκε τον Ιούλιο και δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, έδειχνε την Jodie Comer να στέκεται δίπλα σε μια κάμερα που έμοιαζε με επαγγελματικό μοντέλο υψηλών προδιαγραφών, όπως αυτά που κατασκευάζει η γερμανική εταιρεία Arri.

Η χρήση των iPhone 15 Pro Max για τα γυρίσματα μιας τόσο μεγάλης παραγωγής αποτελεί σημαντική εξέλιξη στον κινηματογραφικό χώρο. Παρόλο που οι επαγγελματικές ψηφιακές κάμερες κινηματογραφικής ποιότητας είναι πλέον ευρέως διαδεδομένες, συνήθως δεν είναι μικρές ή συμπαγείς. Για παράδειγμα, η Arri χρησιμοποίησε το μοντέλο Mini LF για τα γυρίσματα της ταινίας "Deadpool & Wolverine".

Η συνεργασία του Boyle με τον Mantle στο "28 Years Later" συνεχίζει μια μακρά και επιτυχημένη σχέση. Ο Mantle ήταν διευθυντής φωτογραφίας στο αρχικό "28 Days Later", καθώς και σε άλλες ταινίες του Boyle όπως το "Trance" (2013), το "T2 Trainspotting" (2017) και το "127 Hours" (2010).