Το Barbie Phone φέρνει τη ροζ επανάσταση στην ψηφιακή αποτοξίνωση

1 εβδομάδα πριν
Barbie Phone

Ροζ, λαμπερό και με περιορισμένες λειτουργίες, το νέο κινητό τηλέφωνο της Barbie κάνει την εμφάνισή του στην αγορά, 65 χρόνια μετά την κυκλοφορία της πρώτης κούκλας Barbie, όπως είχε πρωτοανακοινωθεί στο MWC 2024 το Μάρτιο. Η φινλανδική εταιρεία Human Mobile Devices (HMD), σε συνεργασία με τη Mattel, δημιούργησε αυτό το ιδιαίτερο clamshell τηλέφωνο που στοχεύει να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στα σύγχρονα smartphones.

Το Barbie Phone έρχεται σε μια εποχή όπου η ψηφιακή αποτοξίνωση αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Σύμφωνα με έρευνες, το 90% των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει smartphone μέχρι την ηλικία των 11 ετών, με την πλειοψηφία να χρησιμοποιεί τακτικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μελέτες έχουν συνδέσει την υπερβολική χρήση εφαρμογών όπως το Facebook, το Instagram και το TikTok με αύξηση κρουσμάτων κατάθλιψης, άγχους και διατροφικών διαταραχών στους νέους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η HMD θέλει με το Barbie Phone να προσφέρει μια απλή εναλλακτική λύση. Χωρίς πρόσβαση σε εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης και με περιορισμένες λειτουργίες, επιτρέπει μόνο κλήσεις και μηνύματα SMS. Όπως δήλωσαν οι δημιουργοί του, "Είναι το τέλειο εργαλείο για να ζήσετε την καλύτερη ζωή σας και να κάνετε διακοπές από το smartphone σας".

Παρά τις περιορισμένες του δυνατότητες, το τηλέφωνο διαθέτει μια κάμερα 0,3 megapixel, ιδανική για να αποδώσει το νοσταλγικό look των πρώτων ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών. Λειτουργεί με το λειτουργικό σύστημα S30+ και προσφέρει 128MB εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου, με δυνατότητα επέκτασης μέσω κάρτας SD έως 32GB.

Η τάση των "χαζών" τηλεφώνων (dumbphones) έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με εταιρείες όπως η HMD να εστιάζουν σε αυτή την αγορά. Η HMD, που προέκυψε μετά την επαναγορά του τμήματος κινητών τηλεφώνων της Nokia από τη Microsoft το 2016, έχει πουλήσει 400 εκατομμύρια τέτοιες συσκευές από τότε.

Σύμφωνα με τον Ben Wood, κύριο αναλυτή και CMO της εταιρείας έρευνας αγοράς CCS Insight στο Λονδίνο, "Το τηλέφωνο Barbie θα μπορούσε να λειτουργήσει καλά για γονείς που δέχονται πιέσεις από μικρότερα παιδιά που θέλουν ένα κινητό τηλέφωνο, αλλά είναι διστακτικοί να τους επιτρέψουν πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή το WhatsApp".

Το Barbie Phone συνοδεύεται από διάφορα αξεσουάρ, όπως αυτοκόλλητα και διακοσμητικά στοιχεία, επιτρέποντας στους χρήστες να το εξατομικεύσουν σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους. Η κυκλοφορία του αναμένεται τον Οκτώβριο.