Φλόριντα: Μόνο με γονική συναίνεση η δημιουργία social media για άτομα κάτω των 16 ετών

3 εβδομάδες πριν
social media typography

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντεσάντις, ενέκρινε ένα νομοσχέδιο (HB3) που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025 και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική επιβεβαίωση της ηλικίας των χρηστών που επισκέπτονται ιστοσελίδες με περιεχόμενο ακατάλληλο για ανηλίκους. Παρά το γεγονός ότι ο νόμος επικεντρώνεται κυρίως στην πρόσβαση των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η συγκεκριμένη πτυχή του δεν πέρασε απαρατήρητη.

Η Aylo, μητρική εταιρεία του Pornhub, εξέφρασε τις αντιρρήσεις της σχετικά με την αποτελεσματικότητα του νόμου στην προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο. Ενώ συμφωνεί με τον στόχο του νομοσχεδίου, η Aylo θεωρεί ότι η προσέγγιση της επιβεβαίωσης ηλικίας μέσω εγγράφων ταυτοποίησης, όπως προβλέπεται στη Φλόριντα και σε άλλες πολιτείες, είναι προβληματική.

Σύμφωνα με την Aylo, οι νόμοι αυτοί δεν εμποδίζουν πραγματικά την πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό χωρίς ταυτότητα, αλλά αντίθετα ωθούν τους χρήστες να στραφούν σε ιστοσελίδες που δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς. Για παράδειγμα, μετά την ψήφιση παρόμοιου νόμου στη Λουιζιάνα, η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μειώθηκε κατά 80%.

Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να παρακάμψουν τους περιορισμούς χρησιμοποιώντας υπηρεσίες VPN, ώστε να φαίνεται ότι συνδέονται από πολιτείες χωρίς υποχρεωτική επιβεβαίωση ηλικίας. Στο Τέξας, οι αναζητήσεις για VPN σχεδόν τετραπλασιάστηκαν μετά την υιοθέτηση παρόμοιας νομοθεσίας.

Η Aylo χαρακτηρίζει την προσέγγιση της Φλόριντα και άλλων πολιτειών ως αναποτελεσματική, ανερμάτιστη και επικίνδυνη, υποστηρίζοντας ότι η υποχρεωτική συλλογή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από χιλιάδες ιστοσελίδες παραβιάζει το δικαίωμα των νομοταγών πολιτών στην ιδιωτικότητα και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών.

Ως εναλλακτική, η Aylo προτείνει την επιβεβαίωση ηλικίας μέσω των συσκευών, βασιζόμενη στις λειτουργίες γονικού ελέγχου. Αυτή η μέθοδος θεωρείται απλούστερη στην εφαρμογή και προστατεύει την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια τόσο των ενηλίκων όσο και των ανηλίκων.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η Aylo έχει ήδη διακόψει την πρόσβαση για χρήστες από διάφορες πολιτείες και ενδέχεται να κάνει το ίδιο και για τη Φλόριντα, εάν ο νέος νόμος τεθεί σε εφαρμογή.

Παράλληλα, η Φλόριντα αναμένεται να αντιμετωπίσει προσφυγές από επικριτές του HB 3, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, καθώς περιορίζει την πρόσβαση των νέων στην πληροφόρηση και απειλεί την ελευθερία του λόγου.

Το γραφείο του κυβερνήτη Ντεσάντις απέφυγε να σχολιάσει τις ενστάσεις της Aylo, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αντιπαραθέσεις γύρω από το ζήτημα της επιβεβαίωσης ηλικίας στο διαδίκτυο.