Το Game Boy που άντεξε… βόμβα στον Πόλεμο του Κόλπου αφαιρέθηκε από το κατάστημα της NINTENDO στη Νέα Υόρκη

8 μήνες πριν
Gulf War Game Boy

Έχετε ακούσει την ιστορία για ένα NINTENDO Game Boy που κατάφερε να αντέξει μία βόμβα στον Πόλεμο του Κόλπου; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για αληθινή ιστορία αλλά για έναν μύθο.

Όπως και να έχει, μέχρι πρόσφατα, το μεγαλύτερο και γνωστότερο NINTENDO Store στο Rockefeller Center στη Νέα Υόρκη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής φιλοξενούσε ένα NINTENDO Game Boy, το οποίο σύμφωνα με ισχυρισμούς, αν και υπέστη μεγάλη ζημιά, άντεξε την έκρηξη μίας βόμβας κατά την «Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου» στον Πόλεμο του Κόλπου, το 1991. 

Μετά από χρόνια σε περίοπτη θέση στη ναυαρχίδα των καταστημάτων της NINTENDO, το Gulf War Game Boy, όπως είχε ονομαστεί δεν βρίσκεται πλέον στη θέση του. Σύμφωνα με τον χρήστη του Twitter, VideoGameArt&Tidbits, ένας υπάλληλος του καταστήματος είπε ότι η φορητή παιχνιδοκονσόλα έχει επιστρέψει στα κεντρικά γραφεία της NINTENDO, στην πολιτεία της Ουάσινγκτον. Μάλιστα ενδέχεται να απουσιάζει από τον εκθεσιακό χώρο του καταστήματος εδώ και μήνες. Ο γνωστός YouTuber, Elliot Coll, γύρισε ένα βίντεο επισκεπτόμενος το κατάστημα της NINTENDO στο Rockefeller Center τον περασμένο Φεβρουάριο. Στο βίντεο ακούμε μία φωνή να λέει: «προς το παρόν έπρεπε να το επιστρέψουμε στα κεντρικά για φύλαξη». 

Σε ένα παλαιότερο βίντεο από τον Ιανουάριο φέτος, η συσκευή βρισκόταν ακόμα στο κατάστημα πάντως. Σε περίπτωση που η συσκευή δεν επιστρέψει, παρακάτω μπορείς να δεις μερικές υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες της συσκευής τραβηγμένες από τον Sean Hollister της ιστοσελίδας The Verge.

Ο ιδιοκτήτης πάντως της συσκευής δηλώνει ότι το Game Boy δεν «χτυπήθηκε» από βόμβα, ωστόσο αποτέλεσε θύμα μίας πυρκαγιάς. Το Game Boy ανήκε στον Stephan Scoggins, έναν αναγνώστη του περιοδικού NINTENDO Power της δεκαετίας του '90, ο οποίος ρώτησε το περιοδικό που ανήκε στη NINTENDO αν η εταιρεία μπορούσε να του το αντικαταστήσει. Εκείνη την εποχή, ο Stephan Scoggins είπε ότι η συσκευή «παραδόθηκε στις φλόγες καθώς βρισκόταν στη Μέση Ανατολή» όταν με την ιδιότητα του νοσοκόμου υπηρετούσε στο Αμερικανικό στράτευμα κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Καταιγίδα της Ερήμου.

Οι συντάκτες του NINTENDO Power είχαν γράψει τον Ιούλιο του 1991 για τη συγκεκριμένη συσκευή:

«Όταν λάβαμε το Game Boy του Stephan από τη Μέση Ανατολή, νομίσαμε ότι ήταν διαλυμένο. Το πίσω μέρος της μονάδας ήταν σε καλή κατάσταση, αλλά το μπροστινό μέρος ήταν απανθρακωμένο και με φουσκάλες από την υψηλή θερμοκρασία της φωτιάς. Ως πείραμα, τοποθετήσαμε ένα Tetris Game Pak, συνδέσαμε ένα Battery Pak και ανοίξαμε τον διακόπτη λειτουργίας. Όταν ακούσαμε τον χαρακτηριστικό ήχο εκκίνησης "Ping!" δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε! Το Control Pad και τα κουμπιά A και B υπέστησαν μεγάλη ζημιά, αλλά τα κουμπιά Start και Select λειτουργούσαν τέλεια. Το Game Boy είναι ακόμα πιο ανθεκτικό από όσο νομίζαμε! Φυσικά, δεν συνιστούμε να υποβάλετε το Game Boy σε δοκιμές με… φωτιά αλλά σε αυτήν την περίπτωση, αντικαταστήσαμε το Game Boy του Stephan λόγω της ειδικής περίπτωσης της Καταιγίδας της Ερήμου».

Ο Stephen Scoggins επιβεβαίωσε ότι πράγματι, η ζημιά προκλήθηκε από φωτιά. «Δεν ήταν βομβαρδισμός, ήταν ότι κάηκε η σκηνή που βρισκόμουν». Ο ίδιος υποψιάζεται ότι η σύγχυση οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε ένας βομβαρδισμός σε εκείνη την τοποθεσία».