Η APPLE αναπτύσσει (;) MacBook με οθόνη αφής που θα μπορούσαν να κάνουν ντεμπούτο το 2025

1 έτος πριν
MacBook

Η APPLE σχεδιάζει μια μεγάλη ανατροπή σε μια από τις μακροχρόνιες πεποιθήσεις της για τα Mac. Σύμφωνα με μια νέα αναφορά του Bloomberg, η APPLE έχει ομάδες μηχανικών που εργάζονται ενεργά πάνω σε Mac με οθόνη αφής. Το νωρίτερο που θα μπορούσαμε να δούμε ένα τέτοιο Mac είναι το 2025 όταν και η εταιρεία υπολογίζει να το ενσωματώσει τουλάχιστον σε ένα MacBook Pro.

Μέχρι στιγμής, η APPLE έχει αντισταθεί στην ενσωμάτωση οθονών αφής στη σειρά Mac, με τον Steve Jobs να ήταν ως γνωστόν αντίθετος στην ιδέα. Ο Jobs την αποκάλεσε «εργονομικά κακή» ιδέα. «Οι επιφάνειες αφής δεν θέλουν να είναι κάθετες», είπε το 2010, περίπου την εποχή της παρουσίασης του iPad. «Μετά από παρατεταμένο χρονικό διάστημα, το χέρι σας θέλει να πέσει".

Πιο πρόσφατα, το 2021, το στέλεχος μάρκετινγκ της APPLE, Tom Boger, εξήγησε ότι το iPad είναι ο «καλύτερος υπολογιστής αφής στον κόσμο» και ότι ο Mac είναι «εντελώς βελτιστοποιημένος για άμεση εισαγωγή». Εκείνη την εποχή, ο Boger δήλωσε ότι η APPLE δεν είχε λόγο να το αλλάξει αυτό και να φέρει δυνατότητες οθόνης αφής στον Mac. Προφανώς, τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει και η APPLE πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός Mac με τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Η APPLE σκέφτεται να το κυκλοφορήσει το συντομότερο δυνατό το 2025, αλλά υπάρχουν συνεχείς διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της εταιρείας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Η νέα έκδοση του MacBook Pro που δοκιμάζεται εσωτερικά, διατηρεί σύμφωνα με τις πληροφορίες έναν "παραδοσιακό σχεδιασμό laptop" που περιλαμβάνει ένα τυπικό trackpad και πληκτρολόγιο. Η διαφορά, βέβαια, είναι ότι η οθόνη θα "υποστηρίζει την εισαγωγή αφής και τις χειρονομίες (gestures), ακριβώς όπως συμβαίνει με ένα iPhone και ένα iPad".

Αν η εταιρεία αποφασίσει να προχωρήσει στην κυκλοφορία Mac με οθόνη αφής, το Bloomberg αναφέρει ότι η τεχνολογία θα μπορούσε τελικά να επεκταθεί και σε άλλα μοντέλα της σειράς. Οι ίδιες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η APPLE δεν εξετάζει κάποια ενοποίηση του iPadOS με το macOS.

Πάντως τα νέα MacBook Pro και Mac Mini που μας παρουσίασε η εταιρεία πρόσφατα, αν και ήταν αναβαθμισμένα, δεν διέθεταν κάποιο τέτοιο χαρακτηριστικό.