Η κέτσαπ, το τυρί και οι πατάτες δοκιμάστηκαν ως υλικό που άγει τη θερμότητα

1 έτος πριν
GPU

Η ψύξη της GPU δεν χρειάζεται πάντα να βασίζεται σε ακριβές λύσεις που προορίζονται για αυτόν τον σκοπό. Σε περίπτωση που υπάρξει ποτέ ζήτημα προμήθειας τέτοιων προϊόντων, οι κάτοχοι μιας GPU μπορεί να αναγκαστούν να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις. Στη χειρότερη περίπτωση, τα θερμικά προϊόντα μπορεί να χρειαστεί να αντικατασταθούν με κάτι που βρίσκει κανείς σε έναν καταψύκτη, όπως κέτσαπ ή φέτες τυριού.

Το μέλος του ComputerBase δοκίμασε διάφορα προϊόντα που χρησιμοποιούνται καθημερινά, από κρέμα χεριών μέχρι πατάτες, ως υλικά για την καλύτερη διαχείριση της θερμότητας μιας Radeon R7 240 GPU. Πρόκειται για μια κάρτα γραφικών 30W, οπότε σίγουρα δεν πρόκειται για μια ισχυρή GPU αφού ένα τέτοιο TDP θα μπορούσε εύκολα να λειτουργήσει με παθητική ψύξη.

Οι δοκιμές απέδειξαν ότι η κέτσαπ είναι μια αρκετά καλή εναλλακτική θερμική ένωση, φτάνοντας μέχρι και τους 71°C μετά από 5 λεπτά στο Furmark. Η οδοντόκρεμα είναι χειρότερη, θερμαίνοντας την GPU σε μέγιστη θερμοκρασία 90°C. Οι gamers θα πρέπει μάλλον να αποφεύγουν τη χρήση βρεφικών κρεμών, πατάτας ή φέτες τυριού, καθώς όλα αυτά τα προϊόντα έφτασαν εύκολα τους 105 βαθμούς Κελσίου, κάτι που απέχει πολύ από το ιδανικό ακόμη και για μια τόσο μικρή GPU.

Αυτή η άκρως επιστημονική προσέγγιση των θερμικών δοκιμών δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που κανείς δεν τολμούσε καν να θέσει. Πόσο καλά θα μπορούσαν να αποδώσουν τα βρώσιμα προϊόντα και τα προϊόντα μπάνιου ως θερμικά αγώγιμα υλικά.

Είναι αυτονόητο, αλλά τέτοια προϊόντα δεν συνιστώνται ιδιαίτερα για τέτοια χρήση. Όπως έδειξε η μελέτη, πολλά από αυτά μπορεί να μην λειτουργούν ούτε καν για μια GPU 30W. Επιπλέον, τα προϊόντα που περιέχουν νερό θα αυξήσουν τον κίνδυνο μόνιμης καταστροφής της GPU. Από την άλλη, αυτό είναι το κόστος της επιστήμης…