Η νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης του Elon Musk στοχεύει "στην κατανόηση του σύμπαντος"

9 μήνες πριν
Elon Musk

Ο Elon Musk επιστρέφει στην επικαιρότητα (όχι ότι έφυγε ποτέ) με τη νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, την xAI, η οποία πλέον διαθέτει νέα ιστοσελίδα αλλά και την αποστολή να "κατανοήσει την πραγματικότητα". Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στη Νεβάδα νωρίτερα φέτος, διαθέτει μια ομάδα ερευνητών από μερικούς από τους σημαντικότερους οργανισμούς τεχνητής νοημοσύνης, όπως OpenAI, GOOGLE Research, Microsoft Research και DeepMind. Στόχος της xAI είναι να «κατανοήσει την πραγματική φύση του σύμπαντος» σύμφωνα με την ιστοσελίδα. 

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο ίδιος ο Musk, και στην ομάδα των ειδικών βλέπουμε τους Igor Babuschkin, Manuel Kroiss, Yuhuai (Tony) Wu, Christian Szegedy, Jimmy Ba, Toby Pohlen, Ross Nordeen, Kyle Kosic, Greg Yang, Guodong Zhang και Zihang Dai. Η ομάδα του xAI συμβουλεύεται επί του παρόντος από τον Dan Hendrycks, έναν ερευνητή που ηγείται του Center for AI Safety, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει ως στόχο να μειώσει τους κινδύνους κοινωνικής κλίμακας που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τα μελλοντικά της projects ή την πιθανότητα να κυκλοφορήσει κάποιο νέο προϊόν, κάτι που ίσως μάθουμε στην προγραμματισμένη συζήτηση που θα διεξαχθεί αυτές τις ημέρες στο Twitter Spaces. Εκεί οι ακροατές θα μπορέσουν να γνωρίσουν την ομάδα και να υποβάλουν ερωτήσεις. Ο ιστότοπος αναφέρει επίσης ότι η xAI είναι ξεχωριστή από τη γενικότερη X Corp του Musk, αλλά θα συνεργάζεται στενά με την X (Twitter), την Tesla και άλλες εταιρείες. Ο Musk επέβαλε πρόσφατα αυστηρά αλλά προσωρινά όρια στην ανάγνωση του Twitter, κατηγορώντας για την αλλαγή αυτή τη μέθοδο του scraping από νεοφυείς επιχειρήσεις AI που αναζητούν δεδομένα για μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) που δημιουργούν.

Ο Musk ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη εδώ και πολύ καιρό, καθώς συνίδρυσε την OpenAI το 2015. Ωστόσο, αποχώρησε από τον οργανισμό το 2018 για να αποφύγει τη σύγκρουση συμφερόντων με την Tesla, η οποία επίσης κάνει πολλή δουλειά στον τομέα αυτό. Έκτοτε επέκρινε ανοιχτά το OpenAI και δήλωσε ότι εργάζεται για την κατασκευή κάτι που ονομάζεται "TruthGPT".

Το xAI είναι ένα από τα τελευταία εγχειρήματα του Musk, ο οποίος είναι γνωστός για τις φιλόδοξες ιδέες του. Είναι επίσης ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, η οποία στοχεύει στον αποικισμό του Άρη, της Tesla, η οποία παράγει ηλεκτρικά οχήματα και λύσεις καθαρής ενέργειας, της Neuralink, η οποία αναπτύσσει διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή, και της The Boring Company, η οποία σκάβει σήραγγες για μεταφορές. Ο Musk έχει εκφράσει συχνά τις ανησυχίες του σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και την ανάγκη για ασφαλή της ανάπτυξη πάνω σε ηθικούς κανόνες. 
Το σίγουρο είναι ότι η xAI αναμένεται να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και μεγάλο ανταγωνισμό στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και προσελκύει πολλούς παίκτες από διάφορους τομείς. 
Μένει να δούμε πώς η xAI θα διαφοροποιηθεί από άλλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και τι είδους ανακαλύψεις θα επιτύχει στην προσπάθειά της να κατανοήσει την πραγματικότητα. Η ιστοσελίδα της εταιρείας καλεί τους ενδιαφερόμενους να ενταχθούν στην ομάδα της ή να επικοινωνήσουν μαζί της για ευκαιρίες συνεργασίας.