Ο Elon Musk δημιούργησε τη δική του εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης

1 έτος πριν
Elon Musk

Ο Elon Musk, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει ασκήσει έντονη κριτική στην τεχνητή νοημοσύνη, φαίνεται ότι σχεδιάζει κάτι σχετικό. Σύμφωνα με την Wall Street Journal και τους Financial Times, ο Musk έχει ιδρύσει μια νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία X.AI Corp. Με βάση έγγραφα του περασμένου μήνα που είδαν οι πηγές, η νέα εταιρεία έχει συσταθεί στη Νεβάδα και αναφέρει τον Musk ως μοναδικό διευθυντή, καθώς και τον Jared Birchall, διευθυντή των γραφείων της οικογένειάς του Musk, ως γραμματέα. Το στέλεχος πολλών εταιρειών είναι γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη αδυναμία στο γράμμα "Χ" και μάλιστα πρόσφατα μετονόμασε την Twitter Inc. σε X Corp.

Ο Musk δεν είναι άγνωστος στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Ήταν συνιδρυτής της OpenAI πριν εγκαταλείψει την εταιρεία πριν από σχεδόν μια δεκαετία. Μετά τη ραγδαία άνοδο της δημοτικότητας του ChatGPT, ωστόσο, ο Musk τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης της τεχνολογίας και υπέγραψε μια ανοιχτή επιστολή που προέτρεπε τους ηγέτες της τεχνολογίας να θέσουν εξάμηνη παύση στην ανάπτυξή της. Η Journal αναφέρει ότι ο Musk πίστευε ότι το ChatGPT ήταν πολιτικά προκατειλημμένο και ότι επιδιώκει να δημιουργήσει μοντέλα AI που "αναζητούν την αλήθεια".

Άλλωσε σε συνέντευξή του στον Tucker Carlson του Fox News αυτό το μήνα, ο Elon Musk δήλωσε ότι θέλει να αναπτύξει το δικό του chatbot με την ονομασία TruthGPT, το οποίο θα είναι "μια μέγιστη τεχνητή νοημοσύνη που θα αναζητά την αλήθεια", χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι σημαίνει αυτό ακριβώς.

Ο ιδιοκτήτης του Twitter δήλωσε ακόμη ότι θέλει να δημιουργήσει μια τρίτη επιλογή στο OpenAI και τη Google με στόχο να "δημιουργήσει περισσότερο καλό παρά κακό". «Θα ξεκινήσω κάτι που θα ονομάζεται TruthGPT ή μια μέγιστη AI που αναζητά την αλήθεια και προσπαθεί να κατανοήσει τη φύση του σύμπαντος. Και νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι το καλύτερο μονοπάτι προς την ασφάλεια με την έννοια ότι μια τεχνητή νοημοσύνη που ενδιαφέρεται να κατανοήσει το σύμπαν είναι απίθανο να εξοντώσει τους ανθρώπους, επειδή είμαστε ένα ενδιαφέρον μέρος του σύμπαντος», δήλωσε ο Musk κατά τη διάρκεια της εκπομπής Fox & Friends.

Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, τα σχέδια του Musk για την X.AI Corp και το κατά πόσον επιδιώκει να δημιουργήσει έναν πραγματικό αντίπαλο της ChatGPT παραμένουν ασαφή. Ο γνωστός δισεκατομμυριούχος φέρεται να προσέλαβε δύο πρώην ερευνητές της DeepMind τον Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένου του επιστήμονα Igor Babuschkin, ο οποίος πιστεύεται ότι θα είναι επικεφαλής του νέου project. Ο Musk φέρεται επίσης να αγόρασε 10.000 GPUs για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης σε ένα από τα data center του Twitter. Επιπλέον, σύμφωνα με τους Times, βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με επενδυτές της Tesla και της SpaceX προκειμένου να βρει επενδυτές για το νέο του εγχείρημα.