Η τεχνητή νοημοσύνη ενέχει "κίνδυνο αφανισμού", προειδοποιούν κορυφαίες προσωπικότητες του χώρου

10 μήνες πριν
AI written on sticker note

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει στον αφανισμό της ανθρωπότητας, προειδοποίησαν ειδικοί, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής των OpenAI και GOOGLE Deepmind.

Δεκάδες προσωπικότητες του χώρου, υποστήριξαν μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Centre for AI Safety (Κέντρο για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης).

"Η ελαχιστοποίηση του κινδύνου αφανισμού από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους κοινωνικής κλίμακας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος" αναφέρεται σε αυτήν.

Άλλοι όμως λένε ότι οι φόβοι είναι υπερβολικοί.

Ο Sam Altman, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI που δημιούργησε το ChatGPT,  ο Demis Hassabis, διευθύνων σύμβουλος της GOOGLE DeepMind και ο Dario Amodei της Anthropic έχουν υποστηρίξει τη συγκεκριμένη δήλωση.

Ο δικτυακός τόπος του “Κέντρου για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης” προτείνει μια σειρά από πιθανά σενάρια καταστροφής:

  • Για παράδειγμα, τα εργαλεία ανακάλυψης φαρμάκων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή χημικών όπλων.
  • Η παραπληροφόρηση που παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κοινωνία και να "υπονομεύσει τη συλλογική λήψη αποφάσεων".
  • Η δύναμη της ΤΝ θα μπορούσε να συγκεντρωθεί όλο και περισσότερο σε όλο και λιγότερα χέρια, επιτρέποντας σε "καθεστώτα να επιβάλλουν μη δημοκρατικές συνθήκες μέσω της διάχυτης επιτήρησης και της καταπιεστικής λογοκρισίας".
  • Εξάντληση, όπου οι άνθρωποι εξαρτώνται από την ΤΝ "παρόμοια με το σενάριο που περιγράφεται στην ταινία Wall-E".

Ο Δρ Geoffrey Hinton, ο οποίος είχε προειδοποιήσει νωρίτερα για τους κινδύνους από την υπερ-ευφυή ΤΝ, υποστήριξε επίσης την έκκληση του Κέντρου για την Ασφάλεια της ΤΝ. Στις σημαντικές προσωπικότητες πίσω από τη δήλωση βρίσκεται και ο Yoshua Bengio, καθηγητής πληροφορικής στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. 

Ο δρ Hinton, ο καθηγητής Bengio και ο καθηγητής του NYU Yann LeCun χαρακτηρίζονται συχνά ως οι "νονοί της τεχνητής νοημοσύνης" για το πρωτοποριακό έργο τους στον τομέα. Για το λόγο αυτό κέρδισαν από κοινού το βραβείο Turing 2018, το οποίο αναγνωρίζει τις εξαιρετικές συνεισφορές στην επιστήμη των υπολογιστών.

Ωστόσο, ο καθηγητής LeCun, ο οποίος εργάζεται επίσης στη Meta, δήλωσε ότι αυτές οι “αποκαλυπτικές προειδοποιήσεις” είναι υπερβολικές, γράφοντας στο Twitter ότι "η πιο συνηθισμένη αντίδραση των ερευνητών ΤΝ σε αυτές τις προφητείες καταστροφής είναι η αναδίπλωση".