Ιάπωνες ερευνητές πετυχαίνουν ρεκόρ ταχύτητα δικτύου στα 402 Tbps

1 μήνας πριν
fiber optic image

Στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κόσμο της τεχνολογίας, όπου οι ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό, μια ομάδα Ιαπώνων μηχανικών από το Εθνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (NICT) κατάφερε να πετύχει κάτι εντυπωσιακό. Χρησιμοποιώντας συνηθισμένα καλώδια οπτικών ινών, κατάφεραν να εγκαταστήσουν μια σύνδεση με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων 402 Tbps - ναι, τεραμπάιτ ανά δευτερόλεπτο.

Αυτό το νέο παγκόσμιο ρεκόρ ξεπερνά κατά περίπου 25% το προηγούμενο, με τη συνολική ζώνη συχνοτήτων να φτάνει τα 37,6 THz. Τέτοιοι ρυθμοί μεταφοράς δεδομένων είναι τόσο εξωπραγματικοί, που είναι σχεδόν αδύνατο να τους φανταστούμε στην πράξη. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να κατεβάσεις ολόκληρο το παιχνίδι Red Dead Redemption 2 (120GB) σε μόλις 2,4 milliseconds!

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στη λεπτομερή επιστημονική τους μελέτη, η επίτευξη αυτού του ρεκόρ βασίστηκε σε καθιερωμένες αρχές της τεχνολογίας οπτικών ινών. Χρησιμοποιήθηκαν πολλαπλές ζώνες μετάδοσης, ενισχυτές σήματος και ισοσταθμιστές ενίσχυσης για να διατηρηθεί η ακεραιότητα του σήματος κατά τη μετάδοση σε απόσταση 50 χιλιομέτρων.

Ωστόσο, ο μέσος καταναλωτής δεν θα μπορούσε να επωφεληθεί από τέτοιες ταχύτητες, καθώς ακόμη και οι καλύτερες οικιακές συσκευές και δίκτυα δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το επίπεδο απόδοσης. Οι περισσότεροι υπολογιστές υποστηρίζουν μόλις 1Gbps Ethernet, ενώ ακόμη και τα πιο προηγμένα SSD δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιους ρυθμούς μεταφοράς.

Παρότι η πρακτική εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας παραμένει ακόμη μακριά από την καθημερινή μας πραγματικότητα, το επίτευγμα των Ιαπώνων μηχανικών αποτελεί σημαντικό ορόσημο και απόδειξη ότι μπορούμε να σπάσουμε τα όρια της ταχύτητας μετάδοσης δεδομένων. Ίσως μία μέρα, οι καταναλωτές να απολαμβάνουν τέτοιες ασύλληπτες ταχύτητες στο σπίτι τους.

Αν πάντως έχεις θέμα με το WiFi στο σπίτι, δες πως θα βελτιώσεις το internet στο χώρο σου.