Ιστορική επιταγή 4 δολαρίων του Στιβ Τζομπς έφτασε τις 46.000 δολάρια

4 μήνες πριν
επιταγή 4 δολαρίων Στιβ Τζομπς

Αυτό το μήνα, δημοπρατήθηκε μια επιταγή που είχε υπογράψει ο Στιβ Τζομπς, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της APPLE. Η συγκεκριμένη επιταγή, ύψους μόλις 4,01 δολαρίων, εκδόθηκε από την "APPLE Computer Company" το 1976 και ήταν πληρωτέα στο κατάστημα ηλεκτρονικών RadioShack.

Η επιταγή γράφτηκε από τον Στιβ Τζομπς στις 23 Ιουλίου 1976, την περίοδο που αυτός και ο Στιβ Γουόζνιακ ασχολούνταν με την ανάπτυξη του υπολογιστή APPLE-1. Εκτιμάται ότι κατασκεύασαν περίπου 200 τεμάχια του APPLE-1, εκ των οποίων 50 πωλήθηκαν στο κατάστημα The Byte Shop τον Ιούλιο του 1976 στη χαρακτηριστική τιμή λιανικής των 666,66 δολαρίων το καθένα. 

Η διεύθυνση της RadioShack που αναγράφεται στην επιταγή αποτελούσε τότε σημείο παραλαβής αλληλογραφίας και τηλεφωνημάτων για την APPLE, η οποία λειτουργούσε από το γκαράζ των γονιών του Στιβ Τζομπς.  

Ο οίκος δημοπρασιών RR Auction είχε εκτιμήσει ότι η συγκεκριμένη επιταγή θα αποσπούσε τουλάχιστον 25.000 δολάρια στην όλη διαδικασία. Ωστόσο, τελικά ξεπέρασε αυτή την εκτίμηση φτάνοντας τις 46.063 δολάρια. 

Τα τελευταία χρόνια, αναμνηστικά αντικείμενα που σχετίζονται με την APPLE και τον Στιβ Τζομπς πιάνουν ολοένα και υψηλότερες τιμές σε δημοπρασίες. Την ίδια εβδομάδα, ο οίκος Sotheby's δημοπράτησε μια ακόμη επιταγή υπογεγραμμένη από τον συνιδρυτή της APPLE, με αναμενόμενη τιμή πώλησης άνω των 40.000 δολαρίων. Πριν μερικούς μήνες, ένα iPhone πρώτης γενιάς, σε συσκευασία που δεν είχε ανοιχτεί ποτέ, πωλήθηκε έναντι του ποσού των 190.000 δολαρίων σε δημοπρασία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, σημαντικό ρόλο παίζει η κατάσταση του αντικειμένου, το οποίο δεν πρέπει να διαθέτει αυτοκόλλητα aftermarket ή ετικέτες UPC ενώ αναμενόμενα η συσκευή δεν πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί ποτέ.

Ο Στιβ Τζομπς γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1955 και διετέλεσε Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της APPLE, Πρόεδρος της Pixar καθώς και μέλος του Δ.Σ. της Walt Disney Company. Θεωρείται πρωτοπόρος της επανάστασης των προσωπικών υπολογιστών και έφυγε από τη ζωή στις 5 Οκτωβρίου 2011.