Μυστηριώδης μπλε ακτινοβολία στον ουρανό της Νέας Ζηλανδίας

1 έτος πριν
μπλε ακτινοβολία

Ένα ιδιαίτερο θέαμα αντίκρισαν πριν από λίγες μέρες οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας, καθώς στον νυχτερινό ουρανό εμφανίστηκε μία αγνώστου προέλευσης μπλε ακτινοβολία η οποία σχημάτισε ένα ελικοειδές σχήμα. Οι θεωρίες συνομωσίας δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους, με τη δημοφιλέστερη όλων να μιλά για… εξωγήινους που αποφάσισαν να μας επισκεφθούν.

«Ήταν εξωπραγματικό», ανέφερε ο αστρονόμος Alasdair Burns που έγινε μάρτυρας του φαινομένου από το νησί Stewart, στα νότια της χώρας, όπου και βρισκόταν. «Ήταν ένα μεγάλο, σπειροειδές σχήμα που ξεκίνησε αργά, πολύ αργά να μετακινείται προς τα βόρεια, μέχρι που σταδιακά εξαφανίστηκε. Έμοιαζε σαν ένας σπειροειδής γαλαξίας που απλά έτυχε να βρίσκεται στον ουρανό», σημείωσε.

«Δεν έμοιαζε με τίποτα που να έχω δει στο παρελθόν. Ήταν απλά υπέροχο», πρόσθεσε η Jen Ross της εταιρείας TWINKLE DARK SKY TOURS. «Καθώς καθόμουν και το παρατηρούσα, σκεφτόμουν ότι επρόκειτο είτε για εξωγήινους, είτε για μία μαύρη τρύπα που άνοιγε και ετοιμαζόταν να μας ρουφήξει μέσα της», συμπλήρωσε.

Οι επιστήμονες δεν είναι πάντως απόλυτα σίγουροι σχετικά με το τι προκάλεσε το φαινόμενο. «Απ’ ό,τι μπορούμε να πούμε, δημιουργήθηκε όταν οι ακτίνες του ήλιου συνάντησαν τα καυσαέρια από τη δεύτερη φάση καύσης ενός πυραύλου της SPACEX που ενεργοποιήθηκε εκ νέου, περίπου μία ώρα αφότου τέθηκε σε τροχιά από το ακρωτήριο Κανάβεραλ», είπε ο Richard Easther, καθηγητής του πανεπιστημίου του Όκλαντ.

Με τα παραπάνω συμφωνεί και ο Alasdair Burns. «Αν τα καυσαέρια απομακρυνθούν από οποιοδήποτε άλλο σημείο του οχήματος πέραν της πίσω πλευράς του, τότε το τμήμα που αποκολλάται από αυτό τείνει να περιστρέφεται και έτσι ακολουθεί μία ελικοειδή πορεία, παρόμοια με αυτή που παρατηρήθηκε στον ουρανό», εξήγησε.

Η SPACEX πάντως δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα για το συμβάν, παρ’ ότι ο πύραυλος που θεωρείται «υπαίτιος» γι’ αυτό είναι ο Falcon 9 ο οποίος μετέφερε μια σειρά από δορυφόρους Globalstar DM15.