Το νέο Atlas της BOSTON DYNAMICS είναι ένα εντυπωσιακό (και ανησυχητικό) άλμα στην τεχνολογία των ανθρωποειδών ρομπότ

1 εβδομάδα πριν
atlas robot

Η BOSTON DYNAMICS παρουσίασε τη νέα γενιά του ρομπότ Atlas, σχεδιασμένη να προσφέρει ένα ευρύτερο φάσμα κινήσεων σε σύγκριση με τον προκάτοχό του. Στόχος της εταιρίας ήταν να αποδείξει ότι το Atlas μπορεί να διατηρήσει μια ανθρωποειδή μορφή, χωρίς να περιορίζεται από τους περιορισμούς κίνησης ενός δίποδου ρομπότ. Η νέα έκδοση, εξοπλισμένη με περιστρεφόμενες αρθρώσεις, είναι σχεδιασμένη για να αναλαμβάνει κουραστικές, βρώμικες και επικίνδυνες εργασίες.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της εταιρίας, η ηλεκτρική έκδοση του Atlas έχει σχεδιαστεί για να είναι πιο ισχυρή, επιδέξια και ευέλικτη. Παρά την ανθρώπινη μορφή του, το ρομπότ είναι εξοπλισμένο με τεχνολογίες που του επιτρέπουν να κινείται με τον πιο αποδοτικό τρόπο για την ολοκλήρωση μιας αποστολής, χωρίς να περιορίζεται από το εύρος κίνησης του ανθρώπινου σώματος. Το Atlas έχει τη δυνατότητα να κινείται με τρόπους που ξεπερνούν τις ανθρώπινες ικανότητες.

Το σύντομο βίντεο που παρουσιάζει τις δυνατότητες του νέου ρομπότ είναι εντυπωσιακό αλλά και ανησυχητικό. Ξεκινά με το Atlas ξαπλωμένο στο πάτωμα και στη συνέχεια να διπλώνει τα πόδια του πάνω από το σώμα του, επιστρέφοντας σε όρθια θέση με έναν τρόπο που θυμίζει ταινία τρόμου. Το καμπύλο, φωτισμένο κεφάλι του προσδίδει μια φιλική πινελιά, αλλά ο τρόπος με τον οποίο περιστρέφεται γύρω από τη μέση του και κινείται προς την κάμερα είναι κάπως ανατριχιαστικός.

Ο σχεδιασμός του νέου Atlas είναι πιο ανθρωπόμορφος σε σύγκριση με άλλα δίποδα ρομπότ, όπως το Optimus της Tesla. Διαθέτει μακρύτερα άκρα, πιο ίσια πλάτη και ένα ευδιάκριτο "κεφάλι" που μπορεί να περιστρέφεται ανάλογα με τις ανάγκες. Δεν υπάρχουν ορατά καλώδια και το "πρόσωπο" περιλαμβάνει ένα ενσωματωμένο φωτεινό στεφάνι. Ο σχεδιασμός έχει βελτιωθεί σημαντικά και ενσωματώνει νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης που αναπτύσσει η BOSTON DYNAMICS.

Η εταιρία συνεχίζει να βελτιώνει τις ικανότητες που είχε ήδη το προηγούμενο υδραυλικό μοντέλο του Atlas, όπως η ανύψωση και ο χειρισμός αντικειμένων, ενώ διερευνά νέες παραλλαγές λαβής για να προετοιμάσει το ρομπότ για διάφορα βιομηχανικά περιβάλλοντα.

Η BOSTON DYNAMICS σχεδιάζει να δοκιμάσει το νέο Atlas με μια μικρή ομάδα πελατών, ξεκινώντας με τη Hyundai, τα επόμενα χρόνια. Άλλες εταιρίες, όπως η Figure και η Apptronik, βρίσκονται σε παρόμοιο στάδιο δοκιμών με τα ανθρωποειδή ρομπότ τους σε γραμμές παραγωγής εταιριών όπως η BMW και η Mercedes.