Ο ιδρυτής του Telegram Pavel Durov συνελήφθη στο Παρίσι

1 εβδομάδα πριν
Pavel Durov

Το Σάββατο το βράδυ, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram, Pavel Durov, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Μπουρζέ έξω από το Παρίσι. Σύμφωνα με αναφορές του τηλεοπτικού σταθμού TF1, ο Durov ταξίδευε με το ιδιωτικό του αεροσκάφος όταν εκτελέστηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του στη Γαλλία.

Ο 39χρονος επιχειρηματίας, που γεννήθηκε στη Ρωσία, φέρεται να έφτασε από το Αζερμπαϊτζάν και συνελήφθη γύρω στις 8 μ.μ. τοπική ώρα. Αναμενόταν να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου την Κυριακή, ενώ οι λόγοι της σύλληψής του δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί.

Ο Durov, ο οποίος εκτιμάται από το Forbes ότι διαθέτει περιουσία 15,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ζει στο Ντουμπάι, όπου εδρεύει το Telegram, και έχει διπλή υπηκοότητα Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2014 μετά την άρνησή του να συμμορφωθεί με απαιτήσεις για κλείσιμο κοινοτήτων της αντιπολίτευσης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VK, την οποία τελικά πούλησε.

Το Telegram, που ιδρύθηκε από τον Pavel και τον αδελφό του Nikolai το 2013, έχει σήμερα περίπου 900 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Η εφαρμογή προσφέρει κρυπτογραφημένη επικοινωνία από άκρο σε άκρο και δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργούν "κανάλια" για τη γρήγορη διάδοση πληροφοριών στους ακολούθους τους.

Η σύλληψη του Durov έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και ανησυχία στην τεχνολογική κοινότητα. Το Telegram δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό της κατάστασης.

Εν τω μεταξύ, η ρωσική πρεσβεία στη Γαλλία φαίνεται να έχει κινητοποιηθεί. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, εκπρόσωπος της πρεσβείας δήλωσε ότι λαμβάνονται "άμεσα μέτρα" για τη διευκρίνιση της κατάστασης, παρόλο που δεν έχει υπάρξει επίσημο αίτημα από την ομάδα του Durov προς την πρεσβεία.

Η σύλληψη του Durov εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του Telegram και τις πιθανές επιπτώσεις στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών της εφαρμογής. Το Telegram έχει συχνά βρεθεί στο επίκεντρο συζητήσεων σχετικά με την ισορροπία μεταξύ ιδιωτικότητας και ασφάλειας, καθώς η κρυπτογράφηση που προσφέρει έχει καταστήσει την εφαρμογή δημοφιλή τόσο σε ακτιβιστές όσο και σε άτομα που επιθυμούν να αποφύγουν την παρακολούθηση.