Ο Weird Al χρησιμοποιεί το βίντεο του Spotify Wrapped για να την «πέσει» στο Spotify

4 μήνες πριν
Weird Al Yankovic

Το Spotify Wrapped, η ετήσια μουσική ανασκόπηση, προκάλεσε για άλλη μια φορά συζητήσεις και εκπλήξεις μεταξύ των χρηστών της υπηρεσίας. Η λειτουργία παρέχει μια ολοκληρωμένη σύνοψη του μουσικού ταξιδιού του χρήστη καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, οδηγώντας συχνά σε απροσδόκητες αποκαλύψεις σχετικά με τα πιο συχνά παιγμένα κομμάτια του. Φέτος, η λειτουργία Spotify Wrapped 2023 περιελάμβανε εξατομικευμένα μηνύματα από διάφορους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ποπ είδωλα όπως η Taylor Swift και η SZA, ακόμη και τον ειδικό στα τραγούδια-παρωδίες, Weird Al Yankovic.

Ο Weird Al, γνωστός για τις χιουμοριστικές εκδοχές του σε δημοφιλή τραγούδια όπως το "White & Nerdy", το "Polka Face" και το "Eat It", χρησιμοποίησε την πλατφόρμα του για να αναδείξει ένα σοβαρό ζήτημα - τη δομή πληρωμής δικαιωμάτων του Spotify. Στο μήνυμά του που εμφανίζεται στους κορυφαίους θαυμαστές τους εντός Spotify, τόνισε με χιούμορ ότι παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε πάνω από 80 εκατομμύρια streams στη δημοφιλή υπηρεσία τον περασμένο χρόνο, οι απολαβές του ανέρχονταν σε μόλις 12 δολάρια, που μόλις και μετά βίας αρκούν για να πληρώσει ένα αξιοπρεπές γεύμα σε εστιατόριο.

Το μοντέλο πληρωμών του Spotify αποτελεί αντικείμενο διαμάχης εδώ και αρκετό καιρό. Η πλατφόρμα πληρώνει ένα ελάχιστο ποσό 0,003 δολάρια ανά ροή στους κορυφαίους καλλιτέχνες της. Αν εφαρμόσουμε αυτό το ποσοστό στα 80 εκατομμύρια streams του Weird Al, τα κέρδη του θα ήταν πιο κοντά στα 350.000 δολάρια. Ωστόσο, το σαρκαστικό σχόλιό του για τα μόλις 12 δολάρια που κερδίζει χρησιμεύει για να υπογραμμίσει την αντιληπτή αδικία του συστήματος.

Η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο δύσκολη για τους λιγότερο γνωστούς καλλιτέχνες. Σύμφωνα με στοιχεία από το 2022, το Spotify φιλοξενεί μουσική από περίπου τρία εκατομμύρια καλλιτέχνες, ο καθένας με περισσότερα από 10 τραγούδια. Ωστόσο, μόνο 16.000 από αυτούς τους καλλιτέχνες κερδίζουν πάνω από 50.000 δολάρια από την πλατφόρμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι λιγότερο από το 1% των καλλιτεχνών μπορούν να διατηρήσουν ένα λογικό βιοπορισμό αποκλειστικά από τα κέρδη τους από το Spotify.

Το μήνυμα του Weird Al εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία ελέγχου των μηνυμάτων των καλλιτεχνών του Spotify Wrapped. Ενώ μόνο σε μια επιλεγμένη ομάδα καλλιτεχνών δόθηκε η ευκαιρία να παραδώσουν μηνύματα στους μεγαλύτερους θαυμαστές τους, φαίνεται ότι το επικριτικό σχόλιο του Weird Al κατάφερε να παρακάμψει κάθε πιθανή διαδικασία ελέγχου.