OpenAI και Jony Ive κατασκευάζουν "το smartphone του AI"

6 μήνες πριν
sam altman and jony ive

Ο Jony Ive, πρώην επικεφαλής σχεδιασμού της APPLE, φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με την OpenAI (το δημιουργό του ChatGPT), για την ανάπτυξη μιας συσκευής τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε να είναι εξίσου επαναστατική με το iPhone. Το project, το οποίο υποστηρίζεται από χρηματοδότηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Softbank, Masayoshi Son, στοχεύει στην ανάπτυξη της πρώτης καταναλωτικής συσκευής της OpenAI. Στη διαδικασία σχεδιασμού πρωτοστατεί η εταιρεία σχεδιασμού του Ive, LoveFrom.

Στόχος του Ive και του διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI, Sam Altman, είναι να δημιουργήσουν μια συσκευή που θα προσφέρει μια πιο φυσική και διαισθητική εμπειρία χρήσης για την αλληλεπίδραση με την τεχνητή νοημοσύνη. Οι δημιουργοί αντλούν έμπνευση από τον μετασχηματιστικό αντίκτυπο της τεχνολογίας της οθόνης αφής του αρχικού iPhone στην αλληλεπίδραση με το mobile internet. Ο Son δεν παρέχει μόνο οικονομική υποστήριξη για το project, αλλά υποστηρίζει επίσης ότι η Arm, μια εταιρεία σχεδιασμού τσιπ στην οποία η Softbank κατέχει το 90% των μετοχών της, θα έχει σημαντικό ρόλο.

Ο Ive, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία του πρώτου iPhone και άλλων εικονικών προϊόντων της APPLE, έχει εκφράσει στο παρελθόν ανησυχίες σχετικά με την καταναγκαστική συμπεριφορά που προκαλούν τα smartphones. Πιστεύει ότι οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν ηθική υποχρέωση να εξουδετερώνουν τον εθιστικό χαρακτήρα της τεχνολογίας τους και θα πρέπει να προσπαθούν να προβλέπουν και να μετριάζουν τυχόν ακούσιες συνέπειες των προϊόντων τους.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, η συνεργασία αυτή με την OpenAI θα μπορούσε να επιτρέψει στον Ive να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας διαδραστικής υπολογιστικής συσκευής που θα βασίζεται λιγότερο στις οθόνες. Ο Altman έχει επίσης κάποια εμπειρία σε αυτόν τον τομέα λόγω των επενδύσεών του στην Humane, μια startup που συνιδρύθηκε από πρώην υπαλλήλους της APPLE και εργάζεται πάνω σε μια φορητή συσκευή AI χωρίς οθόνη που προορίζεται να αντικαταστήσει τα smartphones.

Το project στο οποίο συμμετέχουν ο Altman, ο Ive και ο Son βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ενώ εξετάζονται διάφορες πιθανές ιδέες για τη συσκευή. Αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί καμία συμφωνία και οι πληροφορίες σχετικά με το έργο παραμένουν περιορισμένες, οι συζητήσεις φέρονται να είναι σοβαρές.