Όταν ο Elon Musk τουιτάρει στα Ελληνικά

1 έτος πριν
Elon Musk

Πολλές φορές, τα tweets του Elon Musk δημιουργούν αντιδράσεις ενώ μερικά από αυτά συνήθως βγάζουν νόημα για λίγους ή και καθόλου, με τον CEO της Tesla και της SpaceX να είναι ο μοναδικός που γνωρίζει το λόγο πίσω από κάθε tweet.

Αυτή είναι και η περίπτωση ενός μονολεκτικού tweet η οποία τυγχάνει να είναι γραμμένη στα Ελληνικά, χωρίς ο Musk να προχωρά σε κάποια επεξήγηση για να καταλάβουμε το λόγο πίσω από το μήνυμα. Η λέξη «διαλεκτική» φαίνεται ότι έκανε εντύπωση στον πιο πλούσιο άνθρωπο στον κόσμο προκειμένου να τη μοιραστεί με το 1.1 εκατομμύριο folllowers του στο Twitter.

Σύμφωνα με το λεξικό,  η λέξη «διαλεκτική» προέρχεται από την ελληνική λέξη διαλέγομαι, που σημαίνει διεξάγω συζήτηση.

Στην αρχαιότητα με τη διαλεκτική εννοούσαν την τέχνη να φτάνει κανείς στην αλήθεια μέσω της σύγκρουσης αντίθετων απόψεων, όπως στο σύνολο σχεδόν των Πλατωνικών έργων. Η διάσημη μέθοδος του Σωκράτη, αναπτύχθηκε μέσα από τους πλατωνικούς διαλόγους, και όπως αυτή αναφέρει, δύο ή περισσότεροι συνομιλητές φτάνουν στην αλήθεια με τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων. Ο όρος επικράτησε διεθνώς ως Dialectic. Στην Αγγλία παλαιότερα, ο όρος αυτός ήταν συνώνυμος της Λογικής όπως και εφαρμοζόταν στην τυπική συλλογιστική των εκάστοτε ρητόρων.

Μια λιγότερο πάντως δημοφιλής εξήγηση για το tweet είναι η προτροπή του Musk στη Ρωσία και την Ουκρανία να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου ο πόλεμος να τελειώσει άμεσα. Μερικές μέρες πάντως μετά τη δημοσίευση του tweet, αυτό έχει ήδη 100.000 likes και 7.000 retweets. Υπενθυμίζουμε ότι ο Musk έκανε μια βόλτα από τη χώρα μας αυτό το καλοκαίρι για τις καλοκαιρινές του διακοπές ενώ λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση του «ελληνικού» tweet, ολοκλήρωσε την εξαγορά του Twitter. Τυχαίο; Εντελώς!