Ρομπότ σκακιού σπάει το δάκτυλο του 7χρονου αντιπάλου του στη Ρωσία

1 έτος πριν
robot

Ένα ρομπότ σκακιού έσπασε το δάχτυλο ενός επτάχρονου αγοριού κατά τη διάρκεια παρτίδας που έπαιζαν σε τουρνουά στη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Το περιστατικό συνέβη την περασμένη εβδομάδα στο Moscow Chess Open, όπου το ρομπότ είχε εγκατασταθεί για να αναμετρηθεί με τους διαγωνιζόμενους. Το βίντεο από το περιστατικό δείχνει ότι το μηχάνημα είναι ένας τυπικός βραχίονας βιομηχανικού ρομπότ που έχει προσαρμοστεί για να μετακινεί κομμάτια σε τρεις σκακιέρες ταυτόχρονα.

«Το ρομπότ έσπασε το δάχτυλο του παιδιού. Αυτό, φυσικά, είναι κακό», δήλωσε ο Σεργκέι Λαζάρεφ, πρόεδρος της Σκακιστικής Ομοσπονδίας της Μόσχας, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Ο Λαζάρεφ προσθέτει ακόμα ότι «Το ρομπότ ήταν νοικιασμένο από εμάς, έχει εγκατασταθεί σε πολλά μέρη, για μεγάλο χρονικό διάστημα και με ειδικούς. Προφανώς, οι χειριστές του δεν έδωσαν την κατάλληλη προσοχή. Το παιδί έκανε μια κίνηση και μετά έπρεπε να δώσει το χρόνο στο ρομπότ να απαντήσει, αλλά το αγόρι βιάστηκε και το ρομπότ τον άρπαξε. Η Ομοσπονδία μας δεν έχει καμία σχέση με το ρομπότ» πρόσθεσε.

Δεν είναι σαφές ποια εξήγηση -αν υπάρχει- έχουν δώσει οι κατασκευαστές του ρομπότ για αυτό το ατύχημα, αλλά τέτοια περιστατικά δεν είναι ασυνήθιστα σε σενάρια όπου οι μηχανικοί των ρομπότ δεν έχουν εξετάσει σωστά το πρωτόκολλο ασφαλείας που επικρατεί γύρω από τους ανθρώπους.

Στα περισσότερα βιομηχανικά περιβάλλοντα, τα ρομπότ είναι ουσιαστικά χειριστές που δεν έχουν μια ευρύτερη εικόνα από τι περιβάλλονται. Κινούνται κατά μήκος καθορισμένων διαδρομών σε καθορισμένους χρόνους και συχνά δεν διαθέτουν αισθητήρες για να αναγνωρίζουν ή να ανταποκρίνονται σε άτομα που βρίσκονται κοντά. Με άλλα λόγια: αν κινηθείς στην πορεία τους, δεν θα καταλάβουν ότι είσαι εκεί.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι καινούρια και υπήρξε η αιτία πολλών θανάτων ρομπότ. Το πρώτο τέτοιο περιστατικό θεωρείται γενικά ότι έλαβε χώρα το 1979, όταν ο εργάτης του εργοστασίου της Ford, Robert Williams, καταπλακώθηκε από έναν βραχίονα ρομπότ. Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ καταγράφει αυτούς τους θανάτους, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου ένα θάνατο ετησίως, αν και τα στατιστικά στοιχεία ποικίλλουν ανάλογα με τον ορισμό του ρομπότ από τις διάφορες εταιρείες. Για παράδειγμα, ένας μεταφορικός ιμάντας για πολλούς δεν θεωρείται ρομπότ ενώ έχει εμπλακεί σε πολλά ατυχήματα.