Το Aliro ξεκλειδώνει ένα νέο μέλλον για τις έξυπνες κλειδαριές και τα ψηφιακά κλειδιά

5 μήνες πριν
aliro unlocks smart lock

Η APPLE, η GOOGLE και η SAMSUNG συνεργάζονται με κατασκευαστές κλειδαριών και τσιπ, συμπεριλαμβανομένων των Allegion (Schlage), Assa Abloy (Yale), Qualcomm και NXP, για τη δημιουργία ενός ανοιχτού προτύπου για έξυπνες κλειδαριές και ψηφιακά κλειδιά, χρησιμοποιώντας συσκευές όπως το smartphone ή το smartwatch. Η προσπάθεια με την ονομασία Aliro ξεκινά απ’ αυτό το μήνα, και αν έχεις απολαύσει τη χρήση της τεχνολογίας HomeKit της APPLE στο smartwatch ή το κινητό σου για να ξεκλειδώσεις την πόρτα σου, θα ενθουσιαστείς με αυτό το νέο πρότυπο.

Ωστόσο, δεν θα έπρεπε να ενθουσιάζεσαι αφού θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι η Aliro να εκπληρώσει το όραμα του ψηφιακού κλειδιού. Η ομάδα εργασίας πίσω από την Aliro αποτελεί μέρος της Connectivity Standards Alliance (CSA) και ο εκπρόσωπος Nelson Henry δήλωσε ότι στοχεύουν στις αρχές του 2025 για να ολοκληρώσουν την πρώτη προδιαγραφή του νέου προτύπου.

Η Aliro - που σημαίνει "Πρόσβαση" στα εσπεράντο - αναπτύσσεται από πάνω από 200 εταιρείες, χρησιμοποιώντας το ίδιο μοντέλο που εφάρμοσε η CSA στο νέο πρότυπο έξυπνου σπιτιού Matter. 

Το πρότυπο Matter είναι ένα νέο πρωτόκολλο για συσκευές smart home και στόχος του είναι να επιτρέψει συμβατότητα και διαλειτουργικότητα μεταξύ συσκευών διαφορετικών κατασκευαστών. Με το Matter, συσκευές όπως λαμπτήρες, θερμοστάτες, κάμερες, κλειδαριές και άλλες θα μπορούν να ελέγχονται από μία εφαρμογή και να λειτουργούν μαζί αρμονικά. Εταιρείες όπως APPLE, GOOGLE, AMAZON, SAMSUNG μαζί με άλλους κατασκευαστές έξυπνων συσκευών στηρίζουν το πρότυπο Matter που αναμένεται να δώσει ώθηση στον τομέα του έξυπνου σπιτιού.

Με το Aliro ο στόχος των εμπλεκόμενων εταιρειών είναι ένα παγκόσμιο πρωτόκολλο επικοινωνίας και κοινό σύστημα διαπίστευσης που θα επιτρέπει σε οποιοδήποτε εξουσιοδοτημένο smartphone ή smartwatch να ανοίγει οποιαδήποτε έξυπνη κλειδαριά, στο σπίτι, το γραφείο, το γυμναστήριο ή αλλού, ανεξάρτητα από το ποιος κατασκεύασε το smartphone ή την κλειδαριά.

Οι σχετικές εργασίες ξεκίνησαν στα τέλη του 2021 υπό την ονομασία Access Control Working Group, και οι εταιρείες που συμμετέχουν περιλαμβάνουν τις Allegion, APPLE, ASSA ABLOY, GOOGLE, Infineon, Kastle Systems, Last Lock, NXP Semiconductors, και STMicroelectronics.