Αυτές είναι οι νέες λειτουργίες προσβασιμότητας της APPLE

1 έτος πριν
apple προσβασιμοτητα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Προσβασιμότητα (την τρίτη Πέμπτη κάθε Μαΐου), η APPLE παρουσίασε μια σειρά από νέες λειτουργίες προσβασιμότητας που πρόκειται να διατεθούν στις συσκευές της (iPhone, iPad, Apple Watch, Mac) αργότερα μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Σύμφωνα με την APPLE, οι λειτουργίες αυτές «θα προσφέρουν στα άτομα με ειδικές ανάγκες νέους τρόπους για πλοηγηθούν, να αλληλεπιδράσουν και να εκμεταλλευτούν στον μέγιστο βαθμό τα προϊόντα της». Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εξής:

Εντοπισμός θυρών για τυφλά άτομα και άτομα με περιορισμένη όραση

Πρόκειται για μία λειτουργία τελευταίας γενιάς που μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να εντοπίσουν μία πόρτα, φτάνοντας σε έναν νέο προορισμό, να καταλάβουν πόσο μακριά είναι από εκείνη και να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά της, συμπεριλαμβανομένου του αν είναι ανοιχτή ή κλειστή κι εφ’ όσον είναι κλειστή, αν ανοίγει με χερούλι, πόμολο ή σπρώξιμο. Η λειτουργία μπορεί να διαβάσει πληροφορίες γύρω από την πόρτα όπως πινακίδες με αριθμούς και σύμβολα, συνδυάζοντας την κάμερα LiDAR και τους αλγορίθμους μηχανικής μάθησης των συσκευών της APPLE.

Live Captions για κωφά άτομα και άτομα με περιορισμένη ακοή σε iPhone, iPad και Mac

Τα Live Captions έρχονται σε iPhone, iPad και Mac. Η αναπαραγωγή ηχητικού περιεχομένου γίνεται πλέον ευκολότερη, είτε πρόκειται για κλήσεις μέσω FaceTime, είτε για κάποιο άλλο app social media ή τηλεδιάσκεψης. Προσφέρεται δυνατότητα ρύθμισης του μεγέθους γραμματοσειράς για άνετη ανάγνωση, με τις πληροφορίες του χρήστη να παραμένουν απολύτως ασφαλείς αφού το κείμενο δημιουργείται επί τόπου στη συσκευή του.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από 3 μήνες, η APPLE δημοσιοποίησε τη μελέτη Heart and Movement, μέρος μια καμπάνιας ευαισθητοποίησης για τις παθήσεις της καρδιάς. Παράλληλα η εταιρεία παρουσίασε μια σειρά νέων λειτουργιών στο iPhone και το APPLE Watch με στόχο να ενθαρρύνει τους κατόχους των συσκευών της να προσέξουν λίγο παραπάνω την υγεία τους καλώντας τους να ολοκληρώσουν μια σειρά από ασκήσεις σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Νέες γλώσσες VoiceOver

Το VoiceOver, η λύση screen reading της APPLE για χρήστες με προβλήματα όρασης υποδέχεται πάνω από 20 νέες γλώσσες στις οποίες περιλαμβάνονται τα Βουλγάρικα, τα Καταλανικά, τα Ουκρανικά, τα Βιετναμέζικα και η Βεγγαλική γλώσσα.

Βελτιωμένη προσβασιμότητα στο Apple Watch

Το APPLE Watch γίνεται πιο προσβάσιμο από ποτέ για άτομα με ειδικές ανάγκες χάρη στο APPLE Watch Mirroring που επιτρέπει τον έλεγχό του μέσω iPhone. Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν λειτουργίες όπως Voice Control και Switch Control έτσι ώστε με φωνητικές εντολές, ήχους, κινήσεις του κεφαλιού και άλλες συμβατές μεθόδους να χειριστούν το ρολόι τους. Το APPLE Watch Mirroring χρησιμοποιεί hardware και software και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο AirPlay προκειμένου να καταστήσει δυνατή τη χρήση εφαρμογών όπως Blood Oxygen, Heart Rate και Mindfulness.