Βίντεο της Neuralink δείχνει ασθενή να χρησιμοποιεί το εγκεφαλικό εμφύτευμα για να παίξει σκάκι με τη σκέψη.

4 εβδομάδες πριν
Neuralink chip

Η NEURALINK, η εταιρεία που υποστηρίζεται από τον Ίλον Μασκ, πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή επίδειξη της προόδου της στην τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση έκπληξη πριν μερικές εβδομάδες όπου η εταιρεία ανακοίνωνε την πρώτη επιτυχημένη εμφύτευση της διεπαφής της, σε άνθρωπο, ανακοίνωση που προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον. Τρία χρόνια μετά την πρώτη επίδειξη, όπου ένας πίθηκος έπαιζε το παιχνίδι Pong χρησιμοποιώντας εγκεφαλικό εμφύτευμα, η εταιρεία παρουσίασε ένα νέο βίντεο με έναν άνθρωπο να παίζει σκάκι στον υπολογιστή χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία.

Ο εθελοντής, ο 29χρονος τετραπληγικός Νόλαντ Άρμπο, είναι ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε το εγκεφαλικό εμφύτευμα της NEURALINK. Παρά τα όποια προβλήματα που προέκυψαν, ο Άρμπο δήλωσε ενθουσιασμένος με τις νέες του δυνατότητες, περιγράφοντας την πρώτη φορά που μετακίνησε τον κέρσορα με τη σκέψη του ως "απίθανη εμπειρία". Ο Άρμπο, ο οποίος έμεινε παράλυτος από το λαιμό και κάτω μετά από δυστύχημα πριν από σχεδόν μία δεκαετία, ανέφερε επίσης: "Δεν θέλω να νομίσει ο κόσμος πως αυτό είναι το τέλος της διαδρομής. Απομένει πολλή δουλειά ακόμη, όμως ήδη έχει αλλάξει τη ζωή μου".

Η διαδικασία εμφύτευσης περιλαμβάνει τη χρήση ρομπότ για την τοποθέτηση λεπτών και εύκαμπτων νημάτων σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση. Το εμφύτευμα, αόρατο αισθητικά, καταγράφει και μεταδίδει ασύρματα τα εγκεφαλικά σήματα σε μια εφαρμογή που αποκωδικοποιεί την πρόθεση κίνησης.

Ο Ίλον Μασκ, συνιδρυτής της NEURALINK το 2016, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την πρόοδο της εταιρείας, ισχυριζόμενος ότι το εμφύτευμα θα μπορούσε μελλοντικά να προσφέρει "υπεράνθρωπες νοητικές δυνατότητες".

Η NEURALINK και άλλες εταιρείες αναπτύσσουν συστήματα διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή με στόχο να βοηθήσουν άτομα με σοβαρή παράλυση να ελέγχουν συσκευές με τη σκέψη τους. Παρόλο που η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, η πρόσφατη επίδειξη αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην εξέλιξή της και υπόσχεται ένα ελπιδοφόρο μέλλον για άτομα με κινητικές αναπηρίες.