Η NEURALINK του Elon Musk πραγματοποιεί την πρώτη της εμφύτευση μικροτσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο

2 μήνες πριν

Ο ιδρυτής της NEURALINK, Elon Musk, έγραψε στο X (πρώην Twitter) ότι ο πρώτος δέκτης ανθρώπινου εμφυτεύματος της νεοσύστατης εταιρείας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και αναρρώνει ομαλά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν υποσχόμενες δυνατότητες ανίχνευσης νευρωνικών ηλεκτρικών σημάτων.

Στην ουσία, τα νευρικά ηλεκτρικά σήματα είναι ηλεκτρικοί παλμοί που μεταδίδονται μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου και των κυττάρων του σώματος, “μεταφραζόμενες” από τη συσκευή σε ενέργειες. Η χειρουργική επέμβαση-ορόσημο σηματοδοτεί την πολυαναμενόμενη πρώτη δοκιμή της εταιρείας σε άνθρωπο μιας εμφυτεύσιμης ασύρματης διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή, η οποία, αν είναι επιτυχής, ελπίζει να βοηθήσει μια μέρα τους τετραπληγικούς να ελέγχουν συσκευές με τη χρήση της σκέψης.

Ο Musk δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για τον ασθενή ή τη μελέτη, αν και η δοκιμή ασφαλείας Φάσης 1 της NEURALINK σκοπεύει να αξιολογήσει τη λειτουργικότητα του εμφυτεύματος και του σχετικού χειρουργικού ρομπότ για παράλυτους ασθενείς. Μάλιστα ο ίδιος και πάλι μέσω του X ανέφερε ότι το μικροτσιπ θα ονομαστεί Telepathy, ένα μάλλον ταιριαστό όνομα.

Πέρυσι το φθινόπωρο, η NEURALINK πήρε το πράσινο φως από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους. Στη συνέχεια, προσέλαβε τετραπληγικούς και ασθενείς με Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ALS) ως υποψήφιους για την πρώτη μελέτη εμφύτευσης της τεχνολογίας επικοινωνίας εγκεφάλου-μηχανής που αναπτύσσει. Το αρχικό όραμα της εταιρείας όπως αυτό έχει ανακοινωθεί, είναι να επιτρέψει στους χρήστες να χειρίζονται υπολογιστές απλά με τη σκέψη τους.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία αντιμετωπίζει πρόσφατο ομοσπονδιακό έλεγχο για παραβιάσεις της μεταφοράς επικίνδυνων υλικών που διαπιστώθηκαν στις εγκαταστάσεις της Καλιφόρνια και του Τέξας. Συγκεκριμένα οι ερευνητές ανακάλυψαν ακατάλληλα συσκευασμένα δείγματα αποβλήτων και μη καταχωρημένη κατάσταση για τη μεταφορά εύφλεκτων υγρών όπως το ξυλόλιο, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία σύμφωνα με το CDC. Οι κυρώσεις έρχονται καθώς η NEURALINK συγκεντρώνει αυξανόμενο ενδιαφέρον ακόμα και από επενδυτικό κοινό, με τις τελευταίες εκτιμήσεις να δίνουν στην εταιρεία μια αποτίμηση κοντά στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.