CES 2024: MOONWALKERS, GYROGLOVE, ADAM-X, MOUTHPAD και άλλες λύσεις υγείας που μας εντυπωσίασαν!

6 μήνες πριν
ces 2024 entrance

Μια έκθεση σαν τη CES, δεν θα μπορούσε να μην έχει μια ευρεία γκάμα προτάσεων που εστιάζουν στην υγεία. Κάνουμε μια (δύσκολη) προσπάθεια να ξεχωρίσουμε μερικές από τις λύσεις που μας εντυπωσίασαν.

MOONWALKERS

Δίνοντας υποψηφιότητα για ένα από τα πιο ενδιαφέροντας προϊόντα της CES 2024, η SHIFT Robotics, μια νεοσύστατη επιχείρηση παρουσίασε τα παπούτσια MOONWALKERS. Στην ουσία τα MOONWALKERS είναι υποδήματα με ενσωματωμένες ρόδες για την ενίσχυση της ταχύτητας και της αποδοτικότητας του περπατήματος. Βασιζόμενη σε ένα υπάρχον καταναλωτικό μοντέλο, η εταιρεία αποκάλυψε επίσης τα νέα MOONWALKERS X που απευθύνονται για όσους εργάζονται σε αποθήκες και βιομηχανίες.

Τα παπούτσια διαθέτουν τροχούς που περιστρέφονται με κάθε βήμα, προωθώντας σας λίγο πιο μπροστά. Ενώ το κέρδος ανά βήμα είναι μικρό, το σωρευτικό αποτέλεσμα επιτρέπει έως και τρεις φορές ταχύτερη κίνηση. Η μπαταρία υποστηρίζει περίπου 11 χιλιόμετρα ανά φόρτιση μέσω USB-C. Ωστόσο, η τιμή των 1.399 δολαρίων μπορεί να περιορίσει τη μαζική διάθεσή τους.

Αντ' αυτού, το βελτιωμένο MOONWALKERS X στοχεύει στην αύξηση της παραγωγικότητας για τους εργαζόμενους που περνούν ώρες περπατώντας σε τσιμεντένια δάπεδα. Με την εξοικονόμηση ενός κιλού βάρους και τη μείωση του μεγέθους των τροχών, ο σχεδιασμός εστιάζει στην άνεση και την ασφάλεια έναντι του στυλ σε περιβάλλοντα εργασίας. 

Όπως μας εξήγησαν στελέχη της εταιρείας, τα MOONWALKERS και γενικότερα παρόμοιες υλοποιήσεις αποτελούν για την εταιρεία μια καλύτερη λύση στην ανθρώπινη προσωπική από τα ποδήλατα.

GYROGLOVE

Στην κατηγορία των ιατρικών εξαρτημάτων που παρουσιάστηκαν στη CES, μας έκανε εντύπωση το GYROGLOVE. Για τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, το τρέμουλο των χεριών μπορεί να επιδεινωθεί εν μέσω της συνεχούς διέγερσης. Το  GYROGLOVE είναι ένα σταθεροποιητικό γάντι που αξιοποιεί προηγμένα γυροσκόπια για να εξουδετερώνει το τρέμουλο του χεριού.

Το GYROGLOVE αποτελείται από ένα υφασμάτινο γάντι, μια μονάδα γυροσκοπίου και μια μπαταρία για το αντιβράχιο. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας λένε ότι ακόμα και άτομα με σημαντικό τρέμουλο, μπορούν να φορέσουν εύκολα το συγκεκριμένο γάντι.

Ουσιαστικά, το γάντι αξιοποιεί την τεχνολογία γυροσκοπίου για να αντιλαμβάνεται το τρέμουλο και να ενεργοποιεί αντιδονήσεις εξομαλύνοντας τις κινήσεις. Αυτό επιτρέπει στον χρήστη να πιάνει αντικείμενα, να δείχνει σταθερά με το χέρι του και να ολοκληρώνει ευαίσθητες εργασίες που διαφορετικά θα ήταν πολύ δύσκολες.

Για τους πάσχοντες από κινητικές διαταραχές, αντιπροσωπεύει μια ελαφριά και διακριτική μέθοδο για την ανάκτηση της αυτοπεποίθησης σε καθημερινές καταστάσεις όπου το ανεξέλεγκτο τρέμουλο μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμιο. Πάντως όπως μας διευκρινίστηκε, το GYROGLOVE βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο αν και η αρχική του αποτελεσματικότητα υποδηλώνει ένα μέλλον όπου τα διακριτικά βοηθητικά wearables θα επιτρέπουν στα άτομα με νευρολογικές παθήσεις να λειτουργούν αξιόπιστα χωρίς να τραβούν ανεπιθύμητη προσοχή για την κατάστασή τους. 

ADAM-X

Μεταξύ της τεράστιας σειράς προϊόντων στη CES 2024 κρυβόταν το ADAM-X - ένα υπερρεαλιστικό ομοίωμα ιατρικής εκπαίδευσης αξίας 70.000 δολαρίων, ικανό να μιμείται ένα εκπληκτικό φάσμα ανθρώπινων συμπτωμάτων και αντιδράσεων. O ρομποτικός ασθενής που συναντήσαμε στο χώρο της Ολλανδίας στο Eureka Park -όπου φιλοξενούνται ενδιαφέροντες startup ανά χώρα- υπερβαίνει κατά πολύ τις βασικές κούκλες τεχνητής αναπνοής για να παρέχει λεπτομερή πληροφόρηση σχετικά με την τεχνική των εκπαιδευόμενων σε όλες τις ειδικότητες.

Το ADAM-X διαθέτει ρεαλιστικό σκελετό, μύες και πνεύμονες που αντιδρούν στις επεμβάσεις όπως ακριβώς θα αντιδρούσε ένας άνθρωπος. Ανάλογα με το εκπαιδευτικό σενάριο, το ρομπότ εμφανίζει τα κατάλληλα ζωτικά σημεία και ορατά συμπτώματα, από διεσταλμένες κόρες, πρησμένες γλώσσες μέχρι μπλεξίματα στα άκρα. Οι προγραμματισμένες για το 2024 ενημερώσεις περιλαμβάνουν ακόμη και φωνητικές εκφράσεις με GPT για την εξάσκηση της εμπλοκής ασθενών με συνείδηση.

Οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ADAM-X για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στην ΚΑΡΠΑ, τη διασωλήνωση, τη χορήγηση ενδοφλέβιων ορών, τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, την απινίδωση και πολλά άλλα. Οι ενσωματωμένοι αισθητήρες αξιολογούν κάθε ενέργεια που πραγματοποιείται και παρέχουν ανατροφοδότηση σχετικά με την απόδοση. Καθώς επιχειρούσαμε θωρακικές συμπιέσεις στη λειτουργία ΚΑΡΠΑ, τα δεδομένα σχετικά με την ατελή τοποθέτηση των χεριών μου επέτρεψαν τη γρήγορη αυτοδιόρθωση. 

Το ADAM-X δίνει επίσης έμφαση στους κινδύνους χρησιμοποιώντας αιμοφόρα αγγεία υπό πίεση και ατομικά φουσκωτούς πνεύμονες. Λάθη όπως μια κακή τομή τραχειοτομίας εκτοξεύει τεχνητό αίμα, ενώ ένας κατεστραμμένος πνεύμονας απαιτεί διάτρηση του θώρακα για να τον ξαναφουσκώσει. 

Το κόστος του ADAM-X που απέχει πολύ από ένα τυπικό πρόπλασμα, φτάνει τα 70.000 δολάρια όπως μας ενημέρωσαν.

MOUTHPAD

Η Augmental από το Σαν Φρανσίσκο, είναι πρωτοπόρος στον έλεγχο του υπολογιστή με τη γλώσσα μέσω μιας συσκευής που ονομάζεται MOUTHPAD. Στην ουσία το MOUTHPAD είναι ένα Bluetooth trackpad που εισάγεται στο στόμα και επιτρέπει την πλοήγηση χωρίς χέρια και κινήσεις με κέρσορες, κλικ και πληκτρολόγηση σε smartphones ή φορητούς υπολογιστές. Φυσικά, το MOUTHPAD έχει κατασκευαστεί για να δώσει βελτιωμένη προσβασιμότητα σε άτομα με τετραπληγία ή κινητικές αναπηρίες.

Στο βίντεο που είδαμε στον εκθεσιακό χώρο της εταιρείας, ο μηχανικός Corbin Halliwell έκανε ελιγμούς σε ένα περιβάλλον iPhone χωρίς χέρια για να αναζητήσει τους χάρτες της Google και να αποκτήσει πρόσβαση στο πληκτρολόγιο. 

Ενώ οι φωνητικές εντολές έχουν γίνει δημοφιλείς, η αποτελεσματική λειτουργία των υπολογιστών εξακολουθεί να απαιτεί παραδοσιακές μεθόδους εισαγωγής. Ανιχνεύοντας την κίνηση της γλώσσας σε ένα ενδοστοματικό trackpad, το MOUTHPAD επιτρέπει τον απρόσκοπτο έλεγχο χωρίς τη χρήση του χεριού.

Η συσκευή λειτουργεί για 5 ώρες ανά φόρτιση, υποστηρίζει όλες τις κύριες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Windows και του iOS, και προσαρμόζεται στο σχήμα του στόματος κάθε χρήστη χρησιμοποιώντας εξατομικευμένες οδοντιατρικές σαρώσεις. 

Θέλεις να διαβάσεις περισσότερα; Δες όλα τα highlights που ξεχωρίσαμε από την CES 2024!