Δανία: Έκκληση για αύξηση του ορίου ηλικίας πρόσβασης στα social media στα 15 έτη

4 μήνες πριν
Μέτε Φρέντρικσεν

Η Μέτε Φρέντρικσεν, πρωθυπουργός της Δανίας, εξέφρασε την άποψη ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει τη δράση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.

Σε άρθρο που συνυπογράφει με την ευρωβουλευτή Κρίστελ Σάλντεμος στην εφημερίδα Politiken, η Φρέντρισκεν προτείνει την επιβολή ελάχιστου ορίου ηλικίας 15 ετών για την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο την καλύτερη προστασία των νεαρών χρηστών smartphone από πιθανό επιβλαβές περιεχόμενο και τον εθισμό στις οθόνες.

Οι δύο πολιτικοί επισημαίνουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα παιδί 13 ετών μπορεί να δημιουργήσει προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρόλο που εξακολουθεί να είναι ανήλικο και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Τονίζουν επίσης την ανάγκη για αποτελεσματικά εργαλεία επαλήθευσης της ηλικίας, καθώς οι τεχνολογικοί κολοσσοί αποφεύγουν να αναλάβουν την ευθύνη για αυτό το ζήτημα.

Σύμφωνα με τις συντάκτριες του άρθρου, ο νέος Νόμος Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA) δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει τη δράση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Προτείνουν μια σειρά από μέτρα για την ενίσχυση της νομοθεσίας, όπως η απαγόρευση χρήσης εθιστικών μηχανισμών και διαφημίσεων που στοχεύουν σε ανηλίκους, καθώς και η υποχρεωτική ειδοποίηση των χρηστών για τον χρόνο που δαπανούν στις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Η πρόταση της Φρέντρικσεν συνάδει με την έκκληση που απηύθυνε πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για την εφαρμογή ενός πανευρωπαϊκού ορίου "ψηφιακής ενηλικίωσης" στα 15 έτη.

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις, το DSA (Digital Services Act) είναι ένας κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπεί στη ρύθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών και την ενίσχυση της ασφάλειας και διαφάνειας στο διαδίκτυο. Επικεντρώνεται σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, διαδικτυακές αγορές και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες, επιβάλλοντας αυστηρότερους κανόνες για την αντιμετώπιση παράνομου περιεχομένου και την προστασία των χρηστών. Ο DSA στοχεύει στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και δικαιότερου ψηφιακού περιβάλλοντος, ενισχύοντας την υπευθυνότητα των παρόχων υπηρεσιών και προστατεύοντας τα δικαιώματα των χρηστών.