Διαθέσιμη η έκδοση 1.2 του Matter για ένα ακόμα πιο έξυπνο σπίτι

5 μήνες πριν
woman using tablet with matter 1.2 connected devices

Το πρωτόκολλο Matter 1.2, το οποίο κυκλοφόρησε από την Connectivity Standards Alliance, είναι η δεύτερη σημαντική ενημέρωση του προτύπου Matter για το έξυπνο σπίτι, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2022. Το Matter στοχεύει στην ενοποίηση και απλοποίηση της συνδεσιμότητας για συσκευές έξυπνου σπιτιού, αξιοποιώντας υπάρχουσες τεχνολογίες IP, όπως το Wi-Fi και το Thread

Η έκδοση 1.2 εισάγει υποστήριξη για αρκετές νέες κατηγορίες συσκευών έξυπνου σπιτιού, όπως λευκές συσκευές π.χ. πλυντήρια ρούχων και ψυγεία, συσκευές ποιότητας αέρα όπως καθαριστές αέρα και ανεμιστήρες. Η επέκταση της υποστήριξης συσκευών ανοίγει το Matter σε νέες αγορές, ενώ παράλληλα ενισχύει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των εμπορικών σημάτων. Αναλυτικά οι νέες κατηγορίες που αναμένεται να δούμε Matter συσκευές είναι οι εξής:

  • Πλυντήρια ρούχων
  • Ψυγεία
  • Πλυντήρια πιάτων
  • Κλιματιστικά δωματίου
  • Ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες
  • Αισθητήρες ποιότητας αέρα
  • Καθαριστές αέρα
  • Συναγερμοί καπνού/CO
  • Έλεγχος ανεμιστήρων

Εκτός από τους νέους τύπους συσκευών, το Matter 1.2 βελτιώνει την εμπειρία του χρήστη για τη ρύθμιση και τη διαχείριση των συσκευών. Οι νέες λειτουργίες επιτρέπουν την περιγραφή των συσκευών με περισσότερες λεπτομέρειες, όπως μια smart κλειδαριά πόρτας με φινίρισμα χρωμίου ή θέσεις λαμπτήρων, για την απλοποίηση της αναγνώρισης των συσκευών.

Η Silicon Labs, μακροχρόνιος υποστηρικτής του Matter, παρέχει τις απαραίτητες ενημερώσεις λογισμικού για την υποστήριξη όλων των νέων και υφιστάμενων τύπων συσκευών του Matter με αυτή την έκδοση. Τα εργαλεία της εταιρείας επιτρέπουν στους προγραμματιστές να διαμορφώνουν εύκολα τα τελικά σημεία και τα clusters του Matter για τα προϊόντα τους.

Το Matter over Wi-Fi 6 προσφέρει πλεονεκτήματα όπως αυξημένο bandwidth, υποστήριξη για μεγάλα δίκτυα και βελτιστοποίηση για συσκευές που λειτουργούν με μπαταρία και χρειάζονται μεγάλη αυτονομία αλλά όχι υψηλό bandwidth. Μάλιστα επερχόμενο ασύρματο τσιπ SiWx917 της Silicon Labs θα συνδυάζει Wi-Fi 6, Bluetooth LE, υποστήριξη Matter και δυνατότητες εξαιρετικά χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, ιδανικό για έξυπνα σπίτια και άλλες εφαρμογές IoT.

Η ασφάλεια παραμένει προτεραιότητα, με το Matter 1.2 να διατηρεί ισχυρά σχετικά πρότυπα. Πολλές εταιρείες στο χώρο προσφέρουν υπηρεσίες για να βοηθήσουν τους προγραμματιστές να ανταποκριθούν ή να υπερβούν τις απαιτήσεις ασφαλείας, όπως η προσαρμοσμένη κατασκευή και τα χαρακτηριστικά Secure Vault που αντιμετωπίζουν τις συνήθεις απειλές του IoT.

Η γρήγορη διάδοση του Matter οφείλεται εν μέρει στις ενημερώσεις over-the-air που επιτρέπουν την έγκαιρη υποστήριξη σε κεντρικούς υπολογιστές και voice assistants. Η AMAZON έχει ήδη ενεργοποιήσει το Matter σε πάνω από 100 εκατομμύρια συσκευές Echo και eero. Οι μελλοντικές εκδόσεις θα προσθέσουν πιθανότατα περισσότερους τύπους συσκευών, όπως κάμερες και διαχείριση ενέργειας.

Το Matter 1.2 επεκτείνει την υποστήριξη συσκευών του προτύπου, βελτιώνει την εμπειρία του χρήστη, διατηρεί τις προτεραιότητες ασφαλείας και οδηγεί σε περαιτέρω υιοθέτηση από την αγορά.