Digital Detox: πώς... θα ξεκολλήσεις από το smartphone σου

2 έτη πριν
Digital Detox

Το smartphone έχει εξελιχθεί σε κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό gadget. Το πάλαι ποτέ κινητό τηλέφωνο αποτελεί πια προέκταση του εαυτού μας, εργαλείο δουλειάς, παράθυρο στον κόσμο, hub ψυχαγωγίας και πολλά άλλα ακόμα. Κάπως έτσι έχουμε φτάσει να περνάμε τις 4,8 από τις 24 ώρες της ημέρας στα smartphones μας, όπως έδειξε έρευνα της App Annie ή αν προτιμάς το 20% του χρόνου μας. Για να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης, η βέλτιστη ποσότητα ύπνου ανέρχεται στις οκτώ ώρες ή το 33,33% του 24ώρου…

Εν πάση περιπτώσει, οι ίδιες οι συσκευές μας έρχονται εφοδιασμένες με τα κατάλληλα εργαλεία που βοηθούν τους χρήστες να… ξεκολλήσουν από αυτές, προκειμένου να ξεκουραστούν, να εργαστούν παραγωγικά και γενικώς να αποφύγουν το ασυναίσθητο «χαζολόγημα». Έλα να δούμε πώς θα τα καταφέρεις κι εσύ.

iOS

Το iOS διαθέτει τη λειτουργία Focus. Θα τη βρεις σε iOS 15 και iPadOS 15 και ως εκ τούτου σε iPhone, iPod touch και iPad. Πήγαινε στα Settings και πάτα στο Focus. Στη διάθεσή σου βρίσκονται τέσσερις επιλογές, τις τρεις εκ των οποίων μπορείς να διαμορφώσεις κατά βούληση. Διάλεξε εκείνη που προτιμάς για να πάψεις να λαμβάνεις ειδοποιήσεις και μηνύματα.

Android

Το Android διαθέτει και αυτό μία παρόμοια λειτουργία που τη λέει (ω, τι έκπληξη) Focus. Το Focus mode στο Android σταματά προσωρινά τα apps που σε αποσπούν (βλ. social media, video games) και ακόμα κι αν δοκιμάσεις να ανοίξεις κάποιο απ’ αυτά, θα σου υπενθυμίσει ότι κανονικά θα πρέπει να παραμείνεις συγκεντρωμένος. Το Focus mode είναι προσβάσιμο από τα Settings στις συσκευές που τρέχουν Android 9 και 10 ή νεότερο.

macOS

Η λειτουργία Focus υπάρχει όμως και στο macOS. Αν πρέπει να ολοκληρώσεις κάποια απαιτητική εργασία χωρίς περισπασμούς λοιπόν, μπορείς να σιγάσεις όλες τις ειδοποιήσεις και τις ενημερώσεις, γνωστοποιώντας στις επαφές σου ότι είσαι απασχολημένος. Από το Apple menu πήγαινε στα System Preferences και από εκεί στο Notifications & Focus. Πάτα στο + και διάλεξε το είδος συγκέντρωσης που προτιμάς.

Windows

Focus όμως διαθέτουν και τα Windows. Αν το σύστημά σου τρέχει Windows 10, άνοιξε το Action Center από το εικονίδιο στη μπάρα εργασίας και επίλεξε το Focus assist. Οι επιλογές σου είναι τρεις (Priority only, Alarms only, Off) οπότε κάνε αυτή που σου ταιριάζει. Στα Windows 11, από το Start menu πήγαινε στα Settings και από εκεί στο System και κατόπιν στο Focus assist. Διάλεξε μία από τις δύο διαθέσιμες λειτουργίες (Priority only, Alarms only) και είσαι έτοιμος.