Το φυτοπαθογόνο βακτήριο Ξυλέλλα (Xylella fastidiosa), που προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε περίπου ένα εκατομμύριο ελαιόδεντρα στην Απούλια της Ιταλίας πριν περίπου μια δεκαετία και κατέστρεψε τη σοδειά για αρκετά χρόνια, πλέον θα τα… βάζει με σκύλους και drones.
Σε μια προσπάθεια πρόληψης στη μάχη ενάντια στο βακτήριο, η Ιταλία -μετρώντας πλέον περίπου 21 εκατομμύρια ελαιόδεντρα που καταστράφηκαν από το βακτήριο- ξεκίνησε το πρόγραμμα REDOX (Remote Early Detection of Xylella) με στόχο να αναγνωρίζει το βακτήριο και να το εξοντώνει προτού εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές.
Μέσω του προγράμματος, οι Ιταλοί θέλουν να αναπτύξουν μια μεθοδολογία που θα τους επιτρέπει να αναγνωρίζουν το βακτήριο σε μεγάλες εκτάσεις, μέσα σε ελαιόδεντρα που έχουν προσβληθεί από αυτό όμως ακόμη δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Σύμφωνα με ερευνητές, σε πολύ πρώιμο στάδιο ύπαρξης του βακτηρίου στο δέντρο, μπορούν να παρατηρηθούν αλλαγές στο χρώμα των φύλλων.
Επομένως, με τη βοήθεια από drones εξοπλισμένα με ειδικούς αισθητήρες, θα μπορούν να ανιχνεύουν αυτές τις ανεπαίσθητες αλλαγές και να προλαμβάνουν την εξάπλωση του βακτηρίου. Ήδη έχουν ξεκινήσει δοκιμές στο Μπάρι, με drones εξοπλισμένα με ραδιομετρικές θερμικές κάμερες και ειδικούς αισθητήρες, με αποστολή τη συλλογή δεδομένων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για σύγκριση με προηγούμενα δεδομένα. Έχουν προγραμματιστεί δύο ακόμη δοκιμές με drones για τον Απρίλιο και τον Αύγουστο.
Πέραν αυτών, μια ομάδα επίλεκτων σκύλων συστάθηκε από τον Ιούνιο του 2021, με έξι ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την οξεία όσφρησή τους για να εντοπίσουν το βακτήριο. Η ομάδα αποτελείται από δύο Jack Russell, ένα Βελγικό Ποιμενικό, ένα Μπλάντχαουντ, ένα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ κι ένα Σπρίνγκερ Σπάνιελ.
Οι παραπάνω προσπάθειες θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί, με τους ερευνητές να δουλεύουν πυρετωδώς για να αναπτύξουν μια νέα γενιά φυτών που θα μπορούν να αντισταθούν στο βακτήριο.