Ευρωπαϊκή Ένωση vs Κίνα: Η μάχη κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, εντείνεται

3 μήνες πριν
eu and china flags

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωράει στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από κινεζικές εταιρείες, επιβάλλοντας πρόσθετους δασμούς που θα φτάνουν έως και το 38% από τον Ιούλιο. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά μια σειρά ερευνών για να εξακριβώσει εάν οι κινεζικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά τεχνολογικών προϊόντων εντός της Ε.Ε. επωφελούνται από κρατικές επιδοτήσεις, διαταράσσοντας τον υγιή ανταγωνισμό.

Στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, η Ε.Ε. επιβάλλει από τις 12 Ιουνίου νέους δασμούς που κυμαίνονται από 21% έως 38,1%, ανάλογα με το επίπεδο συνεργασίας των κινεζικών εταιρειών στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας. Συγκεκριμένα η Ε.Ε. θα επιβάλει δασμούς της τάξης του 21% σε εκείνες τις εταιρίες που κρίθηκε ότι έχουν συνεργαστεί στο πλαίσιο της έρευνας γύρω από τις παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις, και 38,1% σε εκείνες που κρίθηκε ότι δεν έχουν συνεργαστεί. Ετσι επιβάλλονται δασμοί της τάξης του 17,4% στη BYD, 20% στη Geely και 38,1% στη SAIC. Οι νέοι δασμοί επιβάλλονται επιπλέον του υφιστάμενου δασμού της τάξης του 10% που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δασμοί αυτοί έρχονται να προστεθούν στον ήδη υπάρχοντα δασμό του 10% που ισχύει στην Ε.Ε. Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 2 Νοεμβρίου, με το ενδεχόμενο επιβολής οριστικών δασμών πενταετούς διάρκειας.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει έρευνες σχετικά με τις εισαγωγές πρεσαριστών προϊόντων με επίστρωση σιδήρου, χάλυβα ή κινεζικού κασσίτερου, καθώς και ξύλινων δαπέδων από την Κίνα. Οι έρευνες αυτές ξεκίνησαν κατόπιν καταγγελιών από ευρωπαϊκούς φορείς και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός 14 μηνών, με πιθανή επιβολή ενδιάμεσων δασμών σε 7-8 μήνες.

Η Ε.Ε. ερευνά επίσης τις αγορές ιατρικών συσκευών από το κινεζικό δημόσιο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργάνου Διεθνών Αγορών, με στόχο να διασφαλίσει τη δίκαιη πρόσβαση των ευρωπαϊκών προμηθευτών στην κινεζική αγορά. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν αδικίες, η Ε.Ε. θα μπορούσε να θέσει περιορισμούς στις προσφορές κινεζικών εταιρειών για δημόσια έργα εντός της Ένωσης.

Υπό διερεύνηση βρίσκονται και οι επιχορηγήσεις που λαμβάνουν Κινέζοι προμηθευτές ανεμογεννητριών για έργα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με την Κίνα να χαρακτηρίζει την έρευνα ως "διάκριση" και μορφή προστατευτισμού. Τέλος, η Κομισιόν αναμένεται να κλείσει την έρευνα σχετικά με τις προσφορές κινεζικών εταιρειών για την κατασκευή ηλιακού πάρκου στη Ρουμανία, καθώς οι εμπλεκόμενες εταιρείες αποσύρθηκαν από τη διαδικασία.