Γιατί το έξυπνο σπίτι χρειάζεται το fiber;

1 έτος πριν
smartphone

Αν υπάρχει κάτι που το έξυπνο σπίτι χρειάζεται εξίσου με τα γερά θεμέλια, είναι ένα αξιόπιστο δίκτυο οπτικών ινών. Δεν θα πρόκειται για υπερβολή αν κάποιος χαρακτηρίσει το fiber to the home (FTTH) ως τα “ψηφιακά θεμέλια” του σύγχρονου σπιτιού, αφού από τις δυνατότητες και την αποτελεσματικότητα αυτού του δικτύου εξαρτώνται οι περισσότερες από τις λειτουργίες του.

Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο ένα έξυπνο σπίτι μπορεί να εκμεταλλευτεί την ύπαρξη ενός δικτύου οπτικών ινών, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων/ενοίκων του.

Ασφάλεια

Ένα έξυπνο σπίτι μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε “φρούριο”, φτάνει να γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις εξοπλισμού. Ένα σύστημα συναγερμού, σε συνδυασμό με ένα κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, αισθητήρες καπνού και νερού, μπορούν να κρατήσουν το σπίτι ασφαλές από κακοποιούς, διαρροές ή βραχυκυκλώματα. Όλα τα παραπάνω συνδέονται μέσω μίας κεντρικής πλατφόρμας η οποίας σε ενημερώνει μέσω του smartphone σου όπου κι αν βρίσκεσαι.

Ενέργεια

Οι έξυπνοι θερμοστάτες θα σου δώσουν τη δυνατότητα να προσαρμόζεις τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού, όταν εσύ δε βρίσκεσαι εκεί –ή όταν βρίσκεσαι αλλά δε θέλεις να αποχωριστείς τον καναπέ ή το κρεβάτι. Τα φώτα θα κλείνουν αυτόματα όταν δεν ανιχνεύουν κίνηση στον χώρο ενώ τα ρολά στα παράθυρα θα σηκώνονται με την ανατολή του ηλίου. Πρόσθεσε και τις χαμηλότερες ανάγκες της οικοσκευής και έχεις μια μείωση στη συνολική κατανάλωση ενέργειας που μπορεί να φτάσει και το 40%.

Ψυχαγωγία

On demand εκπομπές, ταινίες, σειρές και γενικώς περιεχόμενο στην τηλεόραση, σε Full HD ανάλυση και άνω. Ποιος είπε ότι θα πρέπει να προγραμματίζεις τις ταινίες που θέλεις να δεις από ένα Σαββατοκύριακο πριν; Η σύνδεσή σου θα μπορεί να σου χαρίσει την ψυχαγωγία που επιθυμείς, σε κορυφαία ποιότητα και χωρίς παράλληλα να πρέπει να αποσυνδεθούν οι υπόλοιπες συσκευές από το δίκτυό σου. Με το bandwidth να επαρκεί για όλους, κανείς δε θα μείνει παραπονεμένος –από εσένα, μέχρι… το ψυγείο!

Ηλεκτρικές συσκευές

Ένα ψυγείο που ρυθμίζει την ψύξη του αναλόγως με το περιεχόμενό του. Ένα πλυντήριο που προσαρμόζει το εκάστοτε πρόγραμμα βάσει του φορτίου του. Μια κουζίνα που ψήνει το φαγητό ανάλογα με τη συνταγή που έχεις επιλέξει. Μία σκούπα που αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου μόνη της την καθαριότητα του σπιτιού. Μια καφετιέρα που σε ενημερώνει για τα αποθέματά σου σε κάψουλες και σου επιτρέπει να προσαρμόσεις τον καφέ σου με ακρίβεια mg. Συνυπολόγισε πως τα παραπάνω είναι σε θέση να διαγιγνώσκουν μόνα τους τυχόν προβλήματα –και να προλαμβάνουν τυχόν σοβαρότερες καταστάσεις- και φινίτο.

Υγεία

Στο θέμα της υγείας, οι προοπτικές του έξυπνου σπιτιού είναι τεράστιες. Διότι δε μιλάμε απλώς για μια ζυγαριά ή μία οδοντόβουρτσα που είναι σε θέση να σου δίνουν πληροφορίες για την κατάσταση των δοντιών και το ποσοστό λίπους στο σώμα σου, αλλά τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου της υγείας ευπαθών ατόμων (μέσω αισθητήρων και καμερών συνδεδεμένων με υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης) τα οποία θα εξακολουθήσουν να είναι σε θέση να ζουν τη ζωή τους κανονικά.

Ανάγκη για bandwidth

Με βάση τα παραπάνω, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τις μεγάλες ανάγκες σε bandwidth ενός έξυπνου σπιτιού. Προφανώς και όλες οι λειτουργίες που αναφέραμε δεν έχουν τις ίδιες απαιτήσεις, όμως αθροιστικά είναι πολλά επίπεδα πάνω απ’ αυτά που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα –ιδίως δε αν εστιάσουμε στο 4K περιεχόμενο και στην επικοινωνία μέσω βίντεο.

Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα αξιόπιστο δίκτυο, ικανό να προσφέρει υψηλές ταχύτητες πρόσβασης χωρίς νεκρά διαστήματα (το λεγόμενο downtime), κάτι που θεωρείται από τους ειδικούς σημαντικός παράγοντας σε ό,τι αφορά την επένδυση ή όχι των καταναλωτών σε smart συσκευές, λειτουργίες και υπηρεσίες. Αν κάποιος δεν είναι βέβαιος ή δεν πιστεύει ότι η σύνδεσή του μπορεί να αντέξει τις ­–θεωρητικά- αυξανόμενες ανάγκες σε bandwidth ενός σπιτιού, πώς θα πάρει την απόφαση να το εξοπλίσει με ακριβότερες και εξυπνότερες συσκευές;

Η αγορά του έξυπνου σπιτιού αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Οι εταιρείες που επενδύουν σε αντίστοιχα έξυπνα προϊόντα και αυτοματισμούς αυξάνονται διαρκώς: τα έξυπνα ψυγεία, τα διασυνδεδεμένα πλυντήρια και οι κουζίνες που συνδέονται στο internet έπαψαν να είναι κόνσεπτ του μέλλοντος και προσφέρονται πλέον εμπορικά.

Τα ζητούμενα από τους παρόχους πλέον είναι δύο. Αφ’ ενός οφείλουν να εξηγήσουν στους καταναλωτές τον τρόπο που ένα έξυπνο σπίτι θα επηρεάσει άμεσα τις ζωές τους. Αφ’ ετέρου, προκειμένου το “smart lifestyle” να υιοθετηθεί από το ευρύ κοινό και να γίνει mainstream, οι πάροχοι θα πρέπει να φροντίσουν να επενδύσουν στα δίκτυα οπτικής ίνας: η αξιοπιστία και το bandwidth του FTTH αποτελούν το διαβατήριο για την εποχή του fiber και βασικό θεμέλιο για το έξυπνο σπίτι.

Είσαι έτοιμος για τη Fiber εποχή;