Υπάρχουν μερικές φράσεις που είναι αυτό που λέμε «για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι». Και στις τηλεπικοινωνίες, αυτές οι φράσεις είναι ουκ ολίγες, γιατί πολύ απλά τα τελευταία 20-30 χρόνια οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες που βλέπουμε υπηρεσίες οι οποίες ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς στο παρελθόν, πλέον να έχουν ξεχαστεί. Για παράδειγμα, εσύ ξέρεις τι ήταν το 141;
Για όσους από εσάς δεν θυμάστε το 141, αυτός ήταν ο αριθμός που καλούσαμε τη δεκαετία του ’70 και τη δεκαετία του ’80 για να μάθουμε την ακριβή ώρα Ελλάδος. Αν το θυμάσαι, τότε θα είσαι από αυτούς και αυτές που έχουν «πάρει το 0» για να βελτιωθεί λίγο η ποιότητα της κλήσης. Το «πάρε το μηδέν» σήμαινε ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσεις το 0 στο καντράν του αναλογικού τηλεφώνου σου με τον δίσκο επιλογής. Τηλέφωνα που μπορείς να δεις μόνο σε κάποιο μουσείο, όπως το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ, το οποίο αξίζει να επισκεφτεί κανείς αυτές τις ημέρες με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας στις 17 Μαΐου.
Η ημέρα των τηλεπικοινωνιών είναι μία αφορμή για να θυμηθούμε λίγο πόσο έχει εξελιχθεί ο συγκεκριμένος κλάδος, η αξία του οποίου σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασε τα 2,8 τρισ. δολάρια το 2022 και ετοιμάζεται να «σπάσει» το όριο των 3 τρισ. δολαρίων το 2023. Όπως και είναι εντυπωσιακό ότι το 2022 ο αριθμός των χρηστών του Internet παγκοσμίως έφθασαν τα 5,3 δισ. όταν ο συνολικός αριθμός των κατοίκων του πλανήτη φθάνει στα 8 δισ. Όπως και το ότι το 73% των ανθρώπων ηλικίας 10 ετών και άνω είναι κάτοχος ενός κινητού τηλεφώνου!
Λίγη ιστορία
Είναι προφανές ότι όταν το 1854 ο Antonio Meuci έφτιαχνε τις πρώτες τηλεφωνικές συσκευές αλλά και ο Alexander Graham Bell το 1876 κατέθετε την πρώτη πατέντα που σχετιζόταν με την τηλεφωνία, δεν περίμεναν ότι μετά από περίπου ενάμιση αιώνα η εφεύρεση τους θα είχε αλλάξει τα δεδομένα στην καθημερινότητα των ανθρώπων και θα έφερνε πιο κοντά την ανθρωπότητα.
Φυσικά, στην αρχή οι εξελίξεις δεν ήταν τόσο ραγδαίες όσο νομίζουμε σήμερα. Χρειάστηκε να φθάσουμε το 1926 προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη τηλεφωνική κλήση μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, ενώ στην αρχή οι κλήσεις γίνονταν με τη χρήση τηλεφωνικών κέντρων με τις εργαζόμενες σε αυτά να χρησιμοποιούν βύσματα για να φέρουν σε επαφή δύο ανθρώπους. (Fun fact: από αυτά τα βύσματα προκύπτει και ο κλασικός όρος που χρησιμοποιούν οι φαντάροι για τους στρατιώτες εκείνες που παίρνουν τις καλές μεταθέσεις και υπηρεσίες).
Χρειάστηκε επίσης να φθάσουμε στη δεκαετία των ’30 και των ’40 για να αρχίσουμε να βλέπουμε τα πρώτα τηλέφωνα με δίσκο επιλογής που σου έδιναν την επιλογή να καλέσεις χωρίς να χρειάζεσαι να συνδεθείς με την τηλεφωνήτρια. Βέβαια, το μεγαλύτερο μαρτύριο με τα συγκεκριμένα τηλέφωνα δεν ήταν άλλο από τις περιπτώσεις που ο αριθμός που χρειαζόταν να καλέσεις είχε πολλά εννιάρια και μηδενικά. Γι’ αυτό και τη δεκαετία του ’80, θεωρείτο μεγάλη αναβάθμιση η απόκτηση τηλεφωνικής συσκευής με πλήκτρα, η οποία χαρακτηριζόταν ως ψηφιακή αν και δεν ήταν.
Αυτό βέβαια στην Ελλάδα, καθώς σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες το status symbol της δεκαετίας του ’80 ήταν το κινητό τηλέφωνο. Μη φανταστείς πάντως κάποια συσκευή μικρή σε μέγεθος σαν αυτή που έχουμε τώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο φορητό κινητό τηλέφωνο -γιατί προυπήρχαν τα κινητά τηλέφωνα για το αυτοκίνητο- εμφανίστηκε ως πειραματική συσκευή τον Απρίλιο του 1973 από τη Motorola και τα Bell Labs και αποκαλείτο από τους κατασκευαστές του The Brick (Το «Τούβλο»). Σε αυτό βασίστηκε και το πρώτο φορητό κινητό τηλέφωνο (Motorola DynaTAC 8000X) που εμφανίστηκε το 1983 στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ΗΠΑ ήταν από τις πρώτες χώρες που είδαμε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 1ης γενιάς αν και την πρωτιά φέρεται να έχει η Ιαπωνία που λειτούργησε ένα δίκτυο κινητής το 1979, το οποίο μπορούσε να αξιοποιηθεί αποκλειστικά από συσκευές κινητής τηλεφωνίας που ήταν εγκατεστημένες στο αυτοκίνητο.
Τα 2G δίκτυα σήμαναν το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή και αποτέλεσαν την απαρχή της ψηφιακής επανάστασης. Η Φινλανδία ήταν η χώρα που λειτούργησε το πρώτο δίκτυο 2G, ενώ είναι ενδιαφέρον πως η Ελλάδα πήγε απευθείας στην ψηφιακή εποχή με τα πρώτα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας να ξεκινούν τη λειτουργία τους πριν ακριβώς από 30 χρόνια.
Η Φινλανδία ήταν το 1993 η χώρα όπου εστάλη το πρώτο SMS από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το SMS παραμένει μεν ακόμη αρκετά δημοφιλές αλλά η έλευση των smartphones και του mobile Internet έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα.
Η δεκαετία του ’90 ήταν εκείνη που είδαμε το Internet να γίνεται αρκετά δημοφιλές σε παγκόσμιο επίπεδο. Η έλευση του 3G στις αρχές της δεκαετίας των ‘00s είχε ως αποτέλεσμα να κάνουμε λόγο για mobile Internet και να μπουν οι βάσεις για την έλευση των smartphones. Τα πρώτα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα κυκλοφορούσαν από το 2000 αλλά χρειάστηκε να εμφανιστεί το iPhone το 2007 και να αλλάξει το status quo για να ακολουθήσει η Google με το Android που θα κάνει προσιτή τη smartphone εμπειρία. Και μετά πήραν την σκυτάλη οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και το 4G που έκαναν προσιτά τα mobile data για να φθάσουμε πλέον στο σημείο να έχουμε στα χέρια μας μία συσκευή που να μπορείς να κάνεις τα πάντα από οπουδήποτε και αν είσαι. Σε συνδυασμό με μία σύνδεση FTTH, οι δυνατότητες που έχουμε ως χρήστες και πολίτες είναι πραγματικά εντυπωσιακές.
Και επειδή όλα αυτά σε κάνουν να αναρωτιέσαι, ας θέσουμε ένα κουίζ προς απάντηση: ποια ήταν η ταχύτητα με την οποία συνδεόταν η συντριπτική πλειοψηφία των μερικών χιλιάδων χρηστών του Internet στην Ελλάδα το μακρινό 1995;
Α. 384 Kbps
Β. 56 Kbps
Γ. 1 Mbps
Δ. 28,8 Kbps
.
.
.
(Για όσους δεν το γνωρίζουν, η σωστή απάντηση είναι το Δ).