Η APPLE ανακοινώνει νέα επερχόμενα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας για iPhone, iPad και Mac

10 μήνες πριν
APPLE iOS accessibility features

Αν και δεν το συνηθίζει, η APPLE παρουσίασε μια προεπισκόπηση νέων χαρακτηριστικών προσβασιμότητας που έρχονται σύντομα στο iPhone, iPad και Mac και τα οποία θα διευκολύνουν τα άτομα με αναπηρία να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους. Τα νέα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν το Live Text, το οποίο χρησιμοποιεί τις δυνατότητες της συσκευής για την αναγνώριση κειμένου σε εικόνες και βίντεο, το Visual Look Up, το οποίο παρέχει περισσότερες πληροφορίες για αντικείμενα σε εικόνες, και το VoiceOver, το οποίο παρέχει προφορικές περιγραφές των όσων συμβαίνουν στην οθόνη.

Το Live Text είναι μια σημαντική νέα λειτουργία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση κειμένου σε εικόνες και βίντεο. Με το Live Text, θα μπορείς να αντιγράψεις και να επικολλήσεις κείμενο από εικόνες, να μεταφράσεις κείμενο σε άλλες γλώσσες και ακόμη και να αναζητήσεις πληροφορίες σχετικά με αντικείμενα σε εικόνες. Για παράδειγμα, αν δεις μια πινακίδα σε μια ξένη γλώσσα, μπορείτε να χρησιμοποιήσεις το Live Text για να τη μεταφράσεις στη γλώσσα σου. Ή, αν δεις ένα προϊόν σε μια εικόνα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Live Text για να αναζητήσεις πληροφορίες σχετικά με αυτό, όπως την τιμή ή το πού μπορείς να το αγοράσεις.

Η οπτική αναζήτηση (Visual Look Up) είναι μια άλλη νέα λειτουργία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μάθεις περισσότερα για αντικείμενα σε εικόνες. Με την Οπτική Αναζήτηση, μπορείς να πατήσεις σε ένα αντικείμενο σε μια εικόνα για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό. Για παράδειγμα, αν βλέπεις ένα λουλούδι σε μια εικόνα, μπορείς να το επιλέξεις για να λάβεις πληροφορίες σχετικά με το λουλούδι, όπως το όνομά του, το είδος του και το μέρος όπου φυτρώνει. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις την οπτική αναζήτηση για να αναγνωρίσεις ορόσημα, ζώα και άλλα αντικείμενα σε εικόνες.

Το VoiceOver είναι μια ισχυρή λειτουργία προσβασιμότητας που παρέχει προφορικές περιγραφές των όσων συμβαίνουν στην οθόνη. Με το VoiceOver, μπορείς να χρησιμοποιείς τη φωνή σου για να ελέγχεις τη συσκευή σου και να αλληλεπιδράς με εφαρμογές. Το VoiceOver είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που είναι τυφλά ή έχουν χαμηλή όραση.

Εκτός από τα Live Text, Visual Look Up και VoiceOver, η APPLE παρουσίασε επίσης μια σειρά άλλων νέων χαρακτηριστικών προσβασιμότητας για iPhone, iPad και Mac. Αυτές οι λειτουργίες περιλαμβάνουν:

  • Υποβοηθητική πρόσβαση (Assistive Access): Μια νέα λειτουργία που διευκολύνει τον έλεγχο της συσκευής σου με χειρονομίες.
  • Καθοδηγούμενη πρόσβαση (Guided Access) : Μια λειτουργία που σου επιτρέπει να κλειδώσεις τη συσκευή σου σε μια μόνο εφαρμογή ή εργασία.
  • Έλεγχος εναλλαγής (Switch Control) : Μια λειτουργία που σου επιτρέπει να ελέγχεις τη συσκευή σου με έναν ειδικό διακόπτη.
  • Ζουμ: Μια λειτουργία που μεγεθύνει την οθόνη.
  • Λεζάντες (Closed Captions): Μια λειτουργία που παρέχει λεζάντες (υπότιτλους) για ηχητικό περιεχόμενο.
  • Μονοφωνικός ήχος: Μια λειτουργία που συνδυάζει το αριστερό και το δεξί κανάλι ήχου σε ένα μόνο κανάλι.
  • Υποδοχές ακουστικών: Μια λειτουργία που προσαρμόζει την έξοδο ήχου για ακουστικά.
  • Ρυθμός ομιλίας: Μια λειτουργία που σου επιτρέπει να ρυθμίζεις την ταχύτητα της ομιλίας.
  • VoiceOver: Μια λειτουργία που αναγγέλλει το όνομα της τρέχουσας εφαρμογής ή του ιστότοπου.
  • VoiceOver Rotor: Μια λειτουργία που σου επιτρέπει να έχεις γρήγορη πρόσβαση σε συχνά χρησιμοποιούμενες εντολές VoiceOver.
  • VoiceOver High Contrast: Μια λειτουργία που κάνει την οθόνη πιο ευδιάκριτη με το VoiceOver.
  • VoiceOver Large Text: Μια λειτουργία που αυξάνει το μέγεθος του κειμένου με το VoiceOver.
  • VoiceOver Math: Μια λειτουργία που διαβάζει δυνατά τις μαθηματικές εξισώσεις με το VoiceOver.

Τα νέα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την APPLE. Διευκολύνουν τα άτομα με αναπηρία να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους και να συμμετέχουν στον ψηφιακό κόσμο. Περισσότερα για επερχόμενα χαρακτηριστικά και λειτουργίες στις πλατφόρμες της εταιρείας, θα μάθουμε στην παρουσίαση της 5ης Ιουνίου, στα πλαίσια του μεγάλου συνεδρίου WWDC που απευθύνεται σε προγραμματιστές.