Apple Health - Βοηθά τους ασθενείς να μην ξεχνούν τα χάπια τους

1 έτος πριν
apple health

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η αδυναμία των ασθενών να παίρνουν σταθερά τα χάπια που τους έχει γράψει ο γιατρός τους σε βάθος χρόνου. Δεν αναφερόμαστε φυσικά σε αυτούς που θεωρούν πως… ξέρουν καλύτερα οι ίδιοι, αδιαφορώντας για τα όσα τους υπαγορεύει η επιστήμη, αλλά σε εκείνους που απλά ξεχνούν τα χάπια τους. Υπολογίζεται ότι οι μισοί άνθρωποι με συνταγογραφημένα χάπια για χρόνιες παθήσεις, δεν τα παίρνουν όπως πρέπει, κάτι που κοστίζει στο όλο σύστημα εκατοντάδες δισεκατομμύρια τον χρόνο.

Λύση σε αυτό το πρόβλημα έχουν αποπειραθεί να δώσουν αρκετές εφαρμογές που λειτουργούν ουσιαστικά μέσω υπενθυμίσεων, όμως κακά τα ψέματα, καμία δεν έχει κάνει ιδιαίτερο «γκελ» ως τώρα. Κάτι το ότι ο χρήστης θα πρέπει να κατεβάσει ένα third party app στο κινητό του, κάτι το ότι θα πρέπει να μοιραστεί μαζί του ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ε, όσο να ‘ναι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς απλά. Το status quo της αγοράς όμως έρχεται να αλλάξει η APPLE η οποία στο πρόσφατο WWDC παρουσίασε μία νέα λειτουργία.

Η αλήθεια είναι πως τα όσα κάνει αυτή δεν είναι πρωτόγνωρα. Ο χρήστης δηλώνει τα χάπια που παίρνει, λαμβάνοντας ειδοποιήσεις όταν έρθει η ώρα για τη δόση του. Επιλέγει αν τα πήρε ή όχι με τις πληροφορίες αυτές να περνούν στο προφίλ του στο APPLE Health. Μέσω αυτού μπορεί να μοιραστεί το ιστορικό του με συγγενικά του πρόσωπα και -κυρίως- τον γιατρό του, ο οποίος μάλιστα σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα δεδομένα της πλατφόρμας (καρδιακός ρυθμός, ώρες και ποιότητα ύπνου, καθημερινή άσκηση κλπ) μπορεί να έχει μία πλήρη εικόνα για τον ασθενή.

Μελέτες μάλιστα έχουν αποδείξει πως αυτού του είδους οι υπενθυμίσεις έχουν πράγματι αποτέλεσμα, βελτιώνοντας την «πειθαρχία» που δείχνουν οι χρήστες όσον αφορά στη λήψη των χαπιών τους. Η δε είσοδος της APPLE στην αγορά μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για αυτή, αφού θα αναγκάσει ακόμα περισσότερες εταιρείες να τη δουν με άλλο μάτι, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό και ωφελώντας σε βάθος χρόνου τους χρήστες.