Η GOOGLE αναπτύσσει ένα μικροσκόπιο με ΑΙ για να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν τον καρκίνο

7 μήνες πριν
AI microscope

Η GOOGLE έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο "Μικροσκόπιο Επαυξημένης Πραγματικότητας" σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για την ενίσχυση εικόνων κατά τη διάρκεια εξετάσεων. Αν και δεν έχει ακόμη εγκριθεί για χρήση σε ασθενείς, η τεχνολογία στοχεύει να βοηθήσει κάποια στιγμή τους κλινικούς γιατρούς, τονίζοντας τις βασικές περιοχές ενδιαφέροντος που θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους.

Το μικροσκόπιο επαυξημένης πραγματικότητας (ARM) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2018 και σήμερα υπάρχουν μόνο 13 πρωτότυπα. Μπροστά του βρίσκονται σημαντικές δοκιμές πριν το σύστημα ενσωματωθεί στην καθιερωμένη ιατρική πρακτική, όμως σίγουρα η βασική ιδέα δείχνει πολλά υποσχόμενη. Εξοπλίζοντας τα τυπικά εργαστηριακά μικροσκόπια με μια ανάλυση που γίνεται σε πραγματικό χρόνο και στηρίζεται σε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα στον εντοπισμό του καρκίνου.

Όπως περιγράφεται από την GOOGLE, το ARM μπορεί να παρέχει μια σειρά από οπτικές βελτιώσεις όπως κείμενο, βέλη, θερμοχάρτες και περιγράμματα προσαρμοσμένα στον διαγνωστικό στόχο. Το συμπληρωματικό σχόλιο που προσθέτει στη διαδικασία η τεχνητή νοημοσύνη, έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην ταξινόμηση των δειγμάτων και στον εντοπισμό καρκινικών κυττάρων ή παθογόνων μικροοργανισμών ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.  

Η Μονάδα Αμυντικής Καινοτομίας του Υπουργείου Άμυνας φέρεται να έχει εξασφαλίσει συμφωνίες που επιτρέπουν τη διανομή του ARM μέσω του στρατού. Οι πολίτες μπορούν να αποκτήσουν περιορισμένη πρόσβαση ήδη από το φθινόπωρο, με κόστος που εκτιμάται μεταξύ 90.000 και 100.000 δολαρίων ανά μονάδα, κόστος πιθανότατα απλησίαστο για τους περισσότερους τοπικούς παρόχους σε αυτό το στάδιο.

Η πρωτοβουλία αυτή ευθυγραμμίζεται με τις ευρύτερες προσπάθειες της GOOGLE Health να επενδύσει στην τεχνητή νοημοσύνη που καλύπτει κενά και βελτιώνει τα αποτελέσματα όπως μεταξύ άλλων το Med-PaLM 2. Η ομάδα έχει συνεργαστεί με νεοσύστατες επιχειρήσεις που αναπτύσσουν καινοτόμες λύσεις ΤΝ για την υγειονομική περίθαλψη. Κατά την τελευταία δεκαετία, η GOOGLE εκτιμάται ότι έχει δαπανήσει πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια για την έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογιών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Ένας τομέας εστίασης είναι η αντιμετώπιση της αναμενόμενης παγκόσμιας έλλειψης 15 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της υγείας έως το 2030, όπως προβλέπεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Προηγμένες τεχνολογίες όπως το ARM μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του περιορισμένου ιατρικού προσωπικού.

Αν και η ευρεία ανάπτυξη είναι ακόμη ένα μακρινό σενάριο, το μικροσκόπιο επαυξημένης πραγματικότητας αποτελεί παράδειγμα του οράματος της GOOGLE για το AI στον τομέα της υγείας, με ενίσχυση των ανθρώπινων ικανοτήτων και γνώσεων. Εάν οι δοκιμές και οι εγκρίσεις προχωρήσουν με επιτυχία, το ARM θα μπορούσε μια μέρα να παρέχει στους κλινικούς γιατρούς ανεκτίμητες γνώσεις που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη στο σημείο της περίθαλψης. Κάτι τέτοιο έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τη διαγνωστική ακρίβεια και την κάλυψη, ιδίως σε υποστελεχωμένες και ανεπαρκώς εφοδιασμένες περιοχές.