Το νέο chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης της GOOGLE, Med-PaLM 2, μπορεί να βοηθήσει το προσωπικό στην υγειονομική περίθαλψη

9 μήνες πριν
Med-PaLM 2

Η GOOGLE αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εταιρείες στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα, η εταιρεία εξακολουθεί να καινοτομεί αναπτύσσοντας τάχιστα τα γλωσσικά μοντέλα και chatbots για διαφορετικούς κλάδους. 

Η δοκιμαστική έκδοση του Bard, ενός προηγμένου γλωσσικού μοντέλου ικανού να παράγει περιεχόμενο και να πραγματοποιεί συνομιλίες αποτελεί μόνο τη κορυφή του παγόβουνου για την GOOGLE. Η εταιρεία παρουσίασε πρόσφατα το Med-PaLM 2, ένα προηγμένο chatbot που ειδικεύεται στην ιατρική και το οποίο έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Με το Bard, η GOOGLE απέδειξε ότι το chatbot της μπορεί να κατανοεί σε μεγάλο βαθμό τη καθημερινή, άτυπη γλώσσα και να απαντά σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τον προγραμματισμό ή τα μαθηματικά. Το νέο ωστόσο chatbot της GOOGLE υπερβαίνει τις παραπάνω δυνατότητες και επικεντρώνεται αποκλειστικά σε θέματα ιατρικής. Έτσι, το Med-PaLM 2 προορίζεται να απαντά σε ερωτήσεις που σχετίζονται με ιατρικά θέματα ή θέματα υγειονομικής περίθαλψης και μάλιστα με τον πλέον φυσικό τρόπο, σαν να συνομιλούσες με έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία από τον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal, από τον περασμένο Απρίλιο, μεταξύ άλλων ιδρυμάτων, η Mayo Clinic έχει ξεκινήσει τη διεξαγωγή εκτεταμένων δοκιμών με το Med-PaLM 2, κάτι που ενδεχομένως δείχνει ότι το chatbot της GOOGLE έχει τις δυνατότητες να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης. Εκτός από το να απαντά σε ερωτήσεις γύρω από ιατρικά θέματα, το chatbot μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη σύνοψη εγγράφων, εργασιών ή μελετών ενώ μπορεί να βοηθήσει στην ανάλυση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων σχετικών με την υγεία. Όσον αφορά τη συλλογή δεδομένων, η GOOGLE έχει εξασφαλίσει ότι πελάτες όπως η Mayo Clinic που δοκιμάζουν αυτή τη περίοδο το Med-PaLM 2 θα διατηρήσουν τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων τους καθώς δεν θα είναι προσβάσιμα από την GOOGLE. Στο μέλλον, οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης ενδέχεται να είναι σε θέση να αναπτύξουν προσαρμοσμένες εκδόσεις του chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης της GOOGLE (π.χ. για διαφορετικούς τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και της υγείας) όμως επί του παρόντος, κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμη δυνατόν.

Η ακρίβεια των απαντήσεων και η ιατρική καθοδήγηση θα αποτελέσουν σημαντικό βαρόμετρο για την κλιμάκωση του Med-PaLM 2. Πάντως, ο Greg Corrado της GOOGLE που εργάστηκε στην ανάπτυξη του Med-PaLM 2 έχει εκφράσει ορισμένες ανησυχίες: «Δεν αισθάνομαι ότι αυτού του είδους η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε τέτοιο σημείο ώστε να αποτελέσει αρωγό στο ταξίδι της οικογένειάς μου στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης».  Παρόλα αυτά, η GOOGLE εγγυάται για την ακρίβεια και την αξιοπιστία των απαντήσεων του Med-PaLM 2 καθώς χρησιμοποιεί προσεκτικά ελεγμένα σύνολα δεδομένων από ιατρικές επιδείξεις από ειδικούς.

Με την πρώτη έκδοση της τεχνολογίας, Med-PaLM, η GOOGLE βρέθηκε αντιμέτωπη με μία σειρά από σημαντικές προκλήσεις. Με το Med-PaLM 2, η GOOGLE φαίνεται πως ξεπέρασε τις αδυναμίες του προκατόχου του. Αξιοποιώντας βελτιώσεις από το βασικό γλωσσικό μοντέλο (PaLM 2) και εκπαιδευμένο χρησιμοποιώντας μία μεγάλη βάση δεδομένων από ερωτήσεις και απαντήσεις σε εξετάσεις ιατρικών σχολών και πανεπιστημίων για τη χορήγηση ιατρικής άδειας, το Med-PaLM 2 έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά επιτυγχάνοντας βαθμολογία έως και 86,5% στο σύνολο δεδομένων MedQA. Αυτό σημαίνει ότι ξεπέρασε σε βαθμολογία το Med-PaLM κατά τουλάχιστον 19%. Η εντυπωσιακή απόδοση επεκτείνεται και σε άλλα κρίσιμα σύνολα δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων και των MedMCQA, PubMedQA και MMLU.

Η εισαγωγή AI chatbots όπως είναι το Med-PaLM 2 στο οικοσύστημα της υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να βελτιώσει την προσβασιμότητα, την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της αγωγής που λαμβάνουν οι ασθενείς. Παρά τις ανησυχίες για ζητήματα ηθικής όσον αφορά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, το Med-PaLM 2 θα μπορούσε να συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος προσβασιμότητας μεταξύ ασθενών και του συστήματος υγείας, ειδικά σε υποβαθμισμένες χώρες ή περιοχές όπου η πρόσβαση σε γιατρό και ιατρικούς πόρους είναι περιορισμένη. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει μία καλή εναλλακτική λύση στην «δεύτερη γνώμη» κατά την άποψη μας.