Η Google έδωσε μια πρώτη εικόνα από τα γυαλιά AR που ετοιμάζει

1 έτος πριν
AR glasses

Στη Google πιστεύουν ακράδαντα στην επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality ή εν συντομία AR) και φρόντισαν να το αποδείξουν εμπράκτως στο φινάλε του συνεδρίου I/O που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στα κεντρικά τους στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνια. Εκεί που κανείς δεν το περίμενε λοιπόν, η Google μας έδωσε μια πρώτη γεύση από τα περίφημα γυαλιά AR στα οποία δουλεύει, παρουσιάζοντας μια πραγματικά… sci-fi εμπειρία.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία εστίασε στη δυνατότητα των γυαλιών να μεταφράζουν μια ξένη γλώσσα που ακούει ο κάτοχος τους και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Το παρακάτω βίντεο είναι ενδεικτικό για το πόσο επαναστατικό είναι ένα τέτοιο προϊόν αφού στην ουσία καταργεί τα γλωσσικά εμπόδια, με τη δυνατότητα να ακούει το συνομιλητή σας και να μεταφράζει αυτά που λέει στη γλώσσα του χρήστη. Η μετάφραση εμφανίζεται στα γυαλιά υπό τη μορφή υπότιτλων. Αν πράγματι το τελικό προϊόν είναι σε θέση να κάνει κάτι τέτοιο, τότε θα μιλάμε για μία πραγματικά καινοτόμο εφαρμογή που όχι μόνο θα αποτελεί μοναδικό προνόμιο της λύσης της Google (κανένα άλλο ζευγάρι γυαλιών AR δεν προσφέρει κάτι τέτοιο) αλλά θα ανοίξει νέους ορίζοντες στη συγκεκριμένη κατηγορία, προσφέροντας ανάμεσα σε όλα μια τεράστια βοήθεια και σε ευαίσθητες κατηγορίες ανθρώπων όπως σε άτομα με προβλήματα ακοής.

Ο CEO της Google, Sundar Pinchai μάλιστα, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της I/O 2022 τόνισε τον ρόλο του AR στο όραμα της εταιρείας του. «Κοιτάζοντας μπροστά υπάρχει ένα νέο όριο που καλούμαστε να ξεπεράσουμε, ένα όριο που μπορεί να αλλάξει την ιστορία της πληροφορικής και αυτό είναι η επαυξημένη πραγματικότητα. Στη Google έχουμε επενδύσει σημαντικά σε αυτόν τον τομέα. Έχουμε ενσωματώσει την επαυξημένη πραγματικότητα σε πολλά προϊόντα μας, από το Google Lens στην αναζήτηση, την εξερεύνηση σκηνής και τις Live και Immersive προβολές στο Maps», ανέφερε.

«Γίνεται ήδη χρήση αυτών των δυνατοτήτων επαυξημένης πραγματικότητας στα smartphones και η μαγεία τους θα αναδειχθεί ακόμα καλύτερα όταν θα είστε σε θέση να τις χρησιμοποιήσετε στον πραγματικό κόσμο, χωρίς να βρίσκεται στη μέση η τεχνολογία. Αυτές οι δυνατότητες είναι που μας ενθουσιάζουν περισσότερο στο AR: η δυνατότητα να περνάμε τον χρόνο μας εστιάζοντας σε αυτά που συμβαίνουν στον πραγματικό κόσμο, στις ζωές μας. Γιατί ο πραγματικός κόσμος είναι υπέροχος»!