Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) έγραψε ιστορία μεταδίδοντας στον πλανήτη Αφροδίτη ένα τραγούδι της διάσημης καλλιτέχνιδας της χιπ-χοπ, Missy Elliott. Η πρωτοποριακή προσπάθεια δεν αναδεικνύει μόνο την τεχνολογική ικανότητα της υπηρεσίας, αλλά και τη διασταύρωση της μουσικής, του πολιτισμού και της εξερεύνησης του διαστήματος.
Η μετάδοση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου 2024, κατέστη δυνατή χάρη στο Deep Space Network (DSN) της NASA - ένα εξελιγμένο σύστημα γιγαντιαίων ραδιοκεραιών που επιτρέπει την άμεση επικοινωνία με διαστημόπλοια που επιχειρούν πέρα από την τροχιά της Γης. ASA στην απεραντοσύνη του διαστήματος, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία τόσο της μουσικής βιομηχανίας όσο και της εξερεύνησης του διαστήματος.
Η επιλογή της Αφροδίτης ως προορισμού για αυτό το διαστρικό μουσικό ταξίδι δεν ήταν τυχαία. Ο πλανήτης, γνωστός για το σκληρό του περιβάλλον και την έντονη θερμότητα, αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο γοητείας για τους επιστήμονες και τους ονειροπόλους. Η ίδια η Missy Elliott έχει εκφράσει μια βαθιά σύνδεση με την Αφροδίτη, θεωρώντας την ως σύμβολο δύναμης, ομορφιάς και ενδυνάμωσης - αξίες που διοχετεύει σταθερά μέσα από τη μουσική και την καλλιτεχνική της έκφραση.
Η Brittany Brown, διευθύντρια του τμήματος ψηφιακών και τεχνολογικών εφαρμογών στα κεντρικά γραφεία της NASA, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην “ενορχήστρωση” αυτής της συνεργασίας. Αναγνωρίζοντας τις συνέργειες μεταξύ της καλλιτεχνικής δημιουργίας της Missy Elliott και του πρωτοποριακού πνεύματος της ίδιας της υπηρεσίας, η Brown συνεργάστηκε στενά με την ομάδα της μουσικού για να γίνει πραγματικότητα αυτή η μοναδική ενέργεια.
"Τόσο η εξερεύνηση του διαστήματος όσο και η τέχνη της Missy Elliott έχουν να κάνουν με την υπέρβαση των ορίων", δήλωσε ο Brown. "Η Missy έχει ένα ιστορικό που εμπνέει τη διαστημοκεντρική αφήγηση και τα φουτουριστικά visuals στα μουσικά της βίντεο, οπότε η ευκαιρία να συνεργαστούμε σε κάτι που δεν είναι από αυτόν τον κόσμο είναι πραγματικά ταιριαστή".
Η ίδια η μετάδοση ήταν ένα τεχνικό θαύμα, με την πανίσχυρη κεραία του Deep Space Station 13 (DSS-13) πλάτους 34 μέτρων που βρίσκεται στο συγκρότημα Deep Space Communications Complex Goldstone του DSN στην Καλιφόρνια να χρησιμεύει ως αγωγός. Ταξιδεύοντας με την ταχύτητα του φωτός, το σήμα ραδιοσυχνοτήτων χρειάστηκε σχεδόν 14 λεπτά για να φτάσει στην Αφροδίτη, καλύπτοντας μια απόσταση περίπου 158 εκατομμυρίων μιλίων (254 εκατομμυρίων χιλιομέτρων).
Το ιστορικό αυτό γεγονός έρχεται σε μια εποχή που η NASA προετοιμάζεται για μια εκ νέου εξερεύνηση της Αφροδίτης, με δύο επερχόμενες αποστολές, τις DAVINCI και VERITAS, οι οποίες πρόκειται να εκτοξευθούν τα επόμενα χρόνια. Οι αποστολές αυτές, μαζί με το πρόγραμμα Envision της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, πρόκειται να ρίξουν νέο φως στον αινιγματικό πλανήτη και τα μυστήριά του.
Προς το παρόν εμείς το ακούμε στα ακουστικά μας!