Η NEURALINK αναθεωρεί το σύστημα BCI μετά από αποκόλληση νημάτων από τον εγκέφαλο ασθενούς

3 μήνες πριν
NEURALINK BCI

Η NEURALINK, μια από τις πολλές εταιρείες του Ίλον Μασκ, ανακοίνωσε ότι ένα μέρος του εγκεφαλικού εμφυτεύματος που αναπτύσσει αντιμετώπισε προβλήματα λειτουργίας, μετά την πρώτη εμφύτευσή του σε ανθρώπινο εγκέφαλο. Η εταιρεία εργάζεται πάνω σε ένα σύστημα διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI), το οποίο στοχεύει στο μέλλον να βοηθήσει ασθενείς με παράλυση να ελέγχουν συσκευές χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη τους. Το σύστημα, που ονομάζεται Link, καταγράφει νευρωνικά σήματα μέσω 1.024 ηλεκτροδίων ενσωματωμένων σε 64 "νήματα" με πάχος λεπτότερο από ανθρώπινη τρίχα.

Τον Ιανουάριο, η NEURALINK εμφύτευσε το σύστημα σε έναν 29χρονο ασθενή, τον Νόλαντ Άρμπο, στο πλαίσιο μιας δοκιμής ασφαλείας. Τον Μάρτιο, η εταιρεία μετέδωσε ζωντανά τις προσπάθειες του Άρμπο να χρησιμοποιήσει το BCI και τον Απρίλιο ανακοίνωσε ότι η επέμβαση είχε εξαιρετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, τις επόμενες εβδομάδες, αρκετά από τα νήματα αποκολλήθηκαν από τον εγκέφαλο του Άρμπο, μειώνοντας τον αριθμό των λειτουργικών ηλεκτροδίων και περιορίζοντας την ικανότητα της εταιρείας να μετρήσει την ταχύτητα και την ακρίβεια του Link.

Η NEURALINK δεν αποκάλυψε τον ακριβή αριθμό των νημάτων που αποκολλήθηκαν και δεν έχει σχολιάσει περαιτέρω το θέμα. Ωστόσο, η εταιρεία ανέφερε ότι προσάρμοσε τους αλγόριθμους καταγραφής, βελτίωσε τη διεπαφή χρήστη και προσπαθεί να βελτιώσει τις τεχνικές μετάφρασης των εγκεφαλικών σημάτων σε κινήσεις του δρομέα. Η NEURALINK εξέτασε το ενδεχόμενο αφαίρεσης του εμφυτεύματος, αλλά το πρόβλημα δεν θεωρήθηκε άμεση απειλή για την ασφάλεια του Άρμπο, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Παρά την αποκόλληση ορισμένων νημάτων, ο Άρμπο συνεχίζει να χρησιμοποιεί το BCI για περίπου οκτώ ώρες τις εργάσιμες ημέρες και έως και δέκα ώρες τα σαββατοκύριακα. Θεωρεί το Link μια "μεγάλη πολυτέλεια" που τον έχει βοηθήσει να "επανασυνδεθεί με τον κόσμο".

Η NEURALINK δεν είναι η μοναδική εταιρεία που αναπτύσσει συστήματα BCI, καθώς η τεχνολογία αυτή ερευνάται ακαδημαϊκά εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, η εταιρεία του Ίλον Μασκ έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της όσον αφορά τις δοκιμές ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, προτού μπορέσει να αιτηθεί την έγκριση των αμερικανικών αρχών για την εμπορική αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας.