Κλιματική αλλαγή: Ο αντίκτυπος στην ταχύτητα περιστροφής του πλανήτη και στα παγκόσμια ρολόγια

6 μήνες πριν
earth

Η επιταχυνόμενη τήξη των πάγων σε Γροιλανδία και Ανταρκτική, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, προσθέτει τεράστιους όγκους νερού στους ωκεανούς, επηρεάζοντας την κατανομή μάζας του πλανήτη. Αυτή η μεταβολή έχει ως συνέπεια την ελαφρά επιβράδυνση της περιστροφής της Γης, παρά το γεγονός ότι ο πλανήτης εξακολουθεί να περιστρέφεται ταχύτερα από ό,τι στο παρελθόν.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ήδη αντίκτυπο στη μέτρηση του χρόνου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (UTC), που χρησιμοποιείται ευρέως για τη ρύθμιση των ρολογιών, βασίζεται στην περιστροφή της Γης, η οποία όμως δεν είναι σταθερή. Αυτό σημαίνει ότι η διάρκεια των ημερών και των νυκτών μας μπορεί να μεταβληθεί.

Προκειμένου να αντισταθμιστεί η επιτάχυνση της περιστροφής της Γης που οφείλεται σε μεταβολές στον ρευστό πυρήνα του πλανήτη, έχουν προστεθεί 27 δευτερόλεπτα στο παγκόσμιο ρολόι από τη δεκαετία του 1970. Ωστόσο, η μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη των πάγων λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει εξισορροπήσει εν μέρει αυτή την επιτάχυνση. Τα διάφορα στρώματα πάγου χάνουν μάζα πέντε φορές ταχύτερα από ό,τι πριν από 30 χρόνια, γεγονός που θα καθυστερήσει την ανάγκη αφαίρεσης ενός δευτερολέπτου από το παγκόσμιο ρολόι έως το 2029.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Ντάνκαν Άγκνιου, εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν μετρήσιμο αντίκτυπο στην ταχύτητα περιστροφής της Γης. Η αφαίρεση χρόνου, που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στο παρελθόν, θα αποτελέσει πρωτοφανή πρόκληση για τα υπολογιστικά συστήματα παγκοσμίως, καθώς πολλά προγράμματα θα πρέπει να τροποποιηθούν για να λάβουν υπόψη αυτή την αλλαγή.

Ωστόσο, η μελέτη αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από ορισμένους ειδικούς, όπως ο Δημήτριος Ματσάκης, πρώην επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας χρονικών υπηρεσιών του Αμερικανικού Ναυτικού Παρατηρητηρίου, ο οποίος θεωρεί ότι η Γη είναι πολύ απρόβλεπτη για να είμαστε βέβαιοι για την ανάγκη αφαίρεσης ενός δευτερολέπτου στο εγγύς μέλλον.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα, ιδιαίτερα η καύση ορυκτών καυσίμων, συμβάλλει στην αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών, με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως η εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων και η άνοδος της στάθμης των θαλασσών. Η τήξη των πάγων αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα, καθώς απειλεί παράκτιες μητροπόλεις όπου κατοικεί περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού.