Μελέτη: Οι τρισδιάστατες σαρώσεις ματιών με AI μπορούν να ανιχνεύσουν σημάδια της νόσου Πάρκινσον

6 μήνες πριν
eye

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι τρισδιάστατες σαρώσεις των ματιών που χρησιμοποιούνται από τους οπτικούς θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανίχνευση πρώιμων ενδείξεων της νόσου του Πάρκινσον περίπου 7 χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Το κλειδί είναι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση των απίστευτα λεπτομερών εικόνων για ανεπαίσθητες αλλαγές που προβλέπουν την εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον.

Οι σαρώσεις αυτές, που ονομάζονται “Oπτική Τομογραφία Συνοχής” (OCT), μπορούν να καταγράψουν διατομές του αμφιβληστροειδούς με εξαιρετικά υψηλή ανάλυση σε λιγότερο από ένα λεπτό. Ο αμφιβληστροειδής είναι το μόνο μέρος όπου οι μη επεμβατικές σαρώσεις μπορούν να παρατηρήσουν τα κυτταρικά στρώματα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. 

Μια ομάδα από το UCL και το Moorfields Eye Hospital του Λονδίνου μελέτησε σαρώσεις OCT από δύο μεγάλες βάσεις δεδομένων που περιλαμβάνουν στοιχεία από περισσότερα από 200.000 άτομα. Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, επιβεβαίωσαν προηγούμενα ευρήματα ότι οι ασθενείς με Πάρκινσον έχουν λεπτότερο στρώμα γαγγλιακών κυττάρων-ενδότερου πλέγματος (GCIPL). Η ανάλυση αποκάλυψε επίσης πρόσφατα λέπτυνση στην εσωτερική πυρηνική στιβάδα (INL).

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι το μειωμένο πάχος και στις δύο στιβάδες σχετίζεται με την ενδεχόμενη ανάπτυξη της νόσου Πάρκινσον, χρόνια πριν από τα εμφανή συμπτώματα. Αν και χρειάζονται ακόμη περισσότερες έρευνες, ο επικεφαλής συγγραφέας πιστεύει ότι αυτές οι πρώιμες αλλαγές βιοδεικτών θα μπορούσαν να καταστήσουν τις σαρώσεις OCT ένα μελλοντικό εργαλείο προελέγχου για τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο. 

Θα επέτρεπε την έγκαιρη παρέμβαση στον τρόπο ζωής που μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της νευροεκφυλιστικής νόσου. Εν τω μεταξύ, η ομάδα του επικεφαλής συγγραφέα έχει λάβει νέα χρηματοδότηση για την επικύρωση του μοντέλου διαλογής με τεχνητή νοημοσύνη σε κλίμακα.

Η έρευνα καταδεικνύει την αυξανόμενη διαγνωστική δύναμη της "οφθαλμομικής" - χρησιμοποιώντας δεδομένα σάρωσης ματιών και μηχανική μάθηση για την αποκάλυψη ενδείξεων παθήσεων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι λεπτομερείς εικόνες OCT περιέχουν ενδείξεις που προβλέπουν ασθένειες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Στην ουσία, οι ευρέως διαθέσιμες σαρώσεις οπτικών σε συνδυασμό με την ανάλυση της ΤΝ μπορεί να επισημάνουν τους νευροεκφυλιστικούς κινδύνους πολύ πριν από την τυπική κλινική διάγνωση. Η δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης μέσω μιας υπάρχουσας ασφαλούς διαδικασίας θα μπορούσε να είναι μετασχηματιστική, επιτρέποντας πρώιμες θεραπείες για την αποτροπή της εξέλιξης της νόσου.