Νέα σύνορα για την προσβασιμότητα: Από το gaming με τα μάτια στον προγραμματισμό με AI

1 έτος πριν
AI accessibility

Η τεχνολογία ανοικτού κώδικα έχει δώσει τη δυνατότητα στους προγραμματιστές με αναπηρίες να συνεισφέρουν και να συμμετέχουν όπως ποτέ άλλοτε. Το ReadME project έρχεται για να ενισχύσει τις φωνές της κοινότητας ανοιχτού κώδικα. Η Becky Tyler, η οποία γεννήθηκε με τετραπληγική εγκεφαλική παράλυση και ελέγχει τον υπολογιστή της χρησιμοποιώντας τα μάτια της, είναι μια τέτοια προγραμματίστρια. Ξεκίνησε να παίζει παιχνίδια με την Special Effect, μια φιλανθρωπική οργάνωση που έχει ως στόχο να βοηθήσει άτομα με αναπηρίες να απολαμβάνουν βιντεοπαιχνίδια. Ωστόσο, η υποστηρικτική τεχνολογία τους την άφησε να θέλει περισσότερα.

Η Becky Tyler ξεκίνησε με διαδικτυακά παιχνίδια με χαρακτήρες που αναγνώριζε από την τηλεόραση και στη συνέχεια προχώρησε σε παιχνίδια όπως το Moshi Monsters και το Club Penguin. Της αρέσει επίσης να δημιουργεί ψηφιακή τέχνη, να κάνει livestreaming και να δημιουργεί βίντεο στο κανάλι της στο YouTube.

Η Special Effect απευθύνθηκε στην Kirsty McNaught που είναι developer για να βρει μια καλύτερη λύση. Η McNaught χρησιμοποίησε τεχνολογία ανοιχτού κώδικα από το έργο OptiKey για να δημιουργήσει το EyeMine, μια διεπαφή ειδικά σχεδιασμένη για να βοηθάει τα άτομα με αναπηρία να παίζουν Minecraft χρησιμοποιώντας τα μάτια τους. H Tyler ασχολήθηκε με το project ως beta tester και βοήθησε την McNaught να κατανοήσει τις ανάγκες της και να δημιουργήσει νέες λειτουργίες.

Η Tyler σπουδάζει τώρα εφαρμοσμένη πληροφορική στο Πανεπιστήμιο του Dundee υπό την Dr. Annalu Waller OBE, η οποία ηγείται της ερευνητικής ομάδας για την επαυξητική και εναλλακτική επικοινωνία (AAC) στο πανεπιστήμιο. Η Waller εξηγεί ότι οι τεχνολογίες AAC όπως το OptiKey δίνουν τη δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν στον κόσμο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα επινόησε τον όρο "χάσμα αναπηρίας" για να περιγράψει τα εμπόδια που στέκονται ανάμεσα στα άτομα με αναπηρία και την ικανότητά τους να επικοινωνούν και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες. Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι τεχνολογίες που διευκολύνουν την επικοινωνία για τα άτομα με αναπηρία αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για να σπάσουν τα παραδοσιακά εμπόδια.

Πολλές εταιρείες θεωρούν την προσβασιμότητα ως κάτι που επηρεάζει μόνο ένα μικρό ποσοστό της σημερινής βάσης χρηστών τους. Ωστόσο, ο σχεδιασμός και η κατασκευή με γνώμονα την προσβασιμότητα ωφελεί όλους, καθώς πολλοί άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν κάποια αναπηρία κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Προγράμματα ανοικτού κώδικα όπως το OptiKey και προγραμματιστές όπως η Tyler αρχίζουν να το αλλάζουν αυτό σχεδιάζοντας για μοναδικούς χρήστες, γεγονός που μπορεί να ωφελήσει συνηθισμένους χρήστες σε έκτακτες περιστάσεις.

Οι προγραμματιστές με αναπηρία συχνά αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις αλλά υιοθετούν επίσης δημιουργικούς τρόπους για να πραγματοποιήσουν διάφορες ενέργειες. Για παράδειγμα, όταν η Tyler γράφει κώδικα, χρησιμοποιεί το Optikey Coder, το οποίο προσφέρει χαρακτηριστικά ειδικά για χρήστες που θέλουν να γράψουν κώδικα, όπως η πρόβλεψη λέξεων με επίγνωση του πλαισίου.

Η Anna Kirkpatrick χρησιμοποιεί το OptiKey μαζί με προσαρμοστικούς διακόπτες, ενώ ο Ed Summers χρησιμοποιεί προγράμματα ανάγνωσης οθόνης όπως το NVDA. Αυτοί οι προγραμματιστές έχουν βρει τρόπους να παρακάμψουν τα εμπόδια προσβασιμότητας μέσω της καινοτομίας και της επίλυσης προβλημάτων.

Εν κατακλείδι, η τεχνολογία ανοικτού κώδικα έχει δώσει τη δυνατότητα στους προγραμματιστές με αναπηρία να συνεισφέρουν και να συμμετέχουν με νέους τρόπους, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τη σημασία του σχεδιασμού για την προσβασιμότητα.