Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν το μυστικό για την ενίσχυση της μυϊκής λειτουργίας σε ηλικιωμένους

1 έτος πριν
ageing face

Οι επιστήμονες εντόπισαν τον κυτταρικό μηχανισμό πίσω από την απόκριση των μυών στην άσκηση, μια πρόοδος που, όπως λένε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες στρατηγικές για την ενίσχυση της μυϊκής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της γήρανσης.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό PNAS, υποδεικνύει επίσης μια αντιγηραντική παρέμβαση που θα μπορούσε να καθυστερήσει τη μείωση των μυών που συμβαίνει με τη γήρανση.

«Τα δεδομένα μας εντοπίζουν έναν ουσιαστικό μεσολαβητή της ανταπόκρισης στην άσκηση και ένα σημείο εισόδου για παρεμβάσεις για τη διατήρηση της μυϊκής λειτουργίας κατά τη γήρανση», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, Keith Blackwell, σε δήλωσή του.

Στη μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν έναν μηχανισμό πίσω από τον κατακερματισμό και την επιδιόρθωση των μιτοχονδρίων, των εξειδικευμένων δομών ή οργανιδίων στο εσωτερικό κάθε κυττάρου που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η λειτουργία των μιτοχονδρίων είναι κρίσιμη για την υγεία.

Έρευνες έχουν δείξει ακόμα ότι η διακοπή του κύκλου της επιδιόρθωσης των δυσλειτουργικών μιτοχονδρίων και της αποκατάστασης της συνδεσιμότητας μεταξύ των οργανιδίων συνδέεται με την ανάπτυξη και την εξέλιξη ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.

«Καθώς αντιλαμβανόμαστε ότι οι μύες μας υποβάλλονται σε ένα μοτίβο κόπωσης και αποκατάστασης μετά από μια άσκηση, αυτοί υποβάλλονται σε αυτόν τον μιτοχονδριακό δυναμικό κύκλο», εξήγησε ο Dr. Blackwell. «Κατά τη διαδικασία αυτή, οι μύες διαχειρίζονται τα επακόλουθα της μεταβολικής απαίτησης της άσκησης και αποκαθιστούν τη λειτουργική τους ικανότητα», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τον ρόλο της μιτοχονδριακής δυναμικής κατά τη διάρκεια της άσκησης στο καλά μελετημένο μικροσκοπικό είδος σκουληκιού C. elegans που χρησιμοποιείται συχνά στην έρευνα της γήρανσης. Οι ερευνητές παρατήρησαν μια τυπική μείωση της φυσικής κατάστασης που σχετίζεται με την ηλικία κατά τη διάρκεια των 15 ημερών ενηλικίωσης των σκουληκιών καθώς κολυμπούσαν ή σέρνονταν.

Διαπίστωσαν επίσης μια σημαντική και προοδευτική μετατόπιση προς κατακερματισμένα ή αποδιοργανωμένα μιτοχόνδρια στα γηράσκοντα ζώα. Η μελέτη σημείωσε ότι στα νεαρά σκουλήκια την πρώτη ημέρα της ενηλικίωσης, μια απλή άσκηση προκαλούσε κόπωση μετά από μία ώρα. Αυτή η 60λεπτη συνεδρία οδήγησε επίσης σε αύξηση του κατακερματισμού των μιτοχονδρίων στα μυϊκά κύτταρα των ζώων, όμως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια περίοδος 24 ωρών ήταν επαρκής για την αποκατάσταση τόσο της απόδοσης όσο και της μιτοχονδριακής λειτουργίας. Ωστόσο, στα μεγαλύτερα σκουλήκια, η απόδοση των ζώων δεν επέστρεψε στις βασικές τιμές εντός 24 ωρών.

Μένει να δούμε αν η ανακάλυψη των επιστημόνων, θα έχει συνέχεια οδηγώντας σε εντυπωσιακά αποτελέσματα.