Τους τελευταίους μήνες, αρκετές μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης videogames, ανακοίνωσαν ειδικές λειτουργίες που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τα άτομα με συγκεκριμένες φοβίες να παίξουν τα παιχνίδια τους. Οι λειτουργίες αυτές μπορούν να παρέχουν μια ποικιλία χαρακτηριστικών που μπορούν να κάνουν το παιχνίδι λιγότερο τρομακτικό ή αγχωτικό για τα άτομα με φοβίες, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης ορισμένων οπτικών ή ηχητικών στοιχείων ή η παροχή περισσότερων πληροφοριών σχετικά με το τι συμβαίνει στον κόσμο του παιχνιδιού.
Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα παραδείγματα αυτής της τάσης είναι η "λειτουργία αραχνοφοβίας" που προστέθηκε στην τελευταία έκδοση της δημοφιλούς σειράς βιντεοπαιχνιδιών "Spider-Man". Η λειτουργία επιτρέπει στους παίκτες να αφαιρέσουν όλες τις αράχνες από τον κόσμο του παιχνιδιού και να τις αντικαταστήσουν με άλλα, λιγότερο τρομακτικά πλάσματα. Αυτό μπορεί να αποτελέσει σημαντική βοήθεια για τα άτομα με αραχνοφοβία, τα οποία συχνά δυσκολεύονται ή αδυνατούν να παίξουν παιχνίδια που περιλαμβάνουν αράχνες.
Ένα άλλο παράδειγμα αυτής της τάσης είναι η "λειτουργία κλειστοφοβίας" που προστέθηκε στη δημοφιλή σειρά βιντεοπαιχνιδιών "Tomb Raider". Αντίστοιχα, αυτή η λειτουργία επιτρέπει στους παίκτες να αφαιρέσουν όλους τους κλειστούς χώρους από τον κόσμο του παιχνιδιού και να τους αντικαταστήσουν με πιο ανοιχτούς χώρους, μια σημαντική βοήθεια για τα άτομα με κλειστοφοβία, τα οποία συχνά δυσκολεύονται να ασχοληθούν με παιχνίδια που διαθέτουν κλειστούς χώρους.
Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι προγραμματιστές παιχνιδιών εργάζονται για να κάνουν τα παιχνίδια τους πιο προσιτά σε άτομα με φοβίες. Πρόκειται για μια σημαντική τάση, καθώς μπορεί να συμβάλει στο να γίνει το παιχνίδι πιο ευχάριστο και λιγότερο αγχωτικό για ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων.
Εκτός από τα συγκεκριμένα παραδείγματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, υπάρχουν διάφοροι άλλοι τρόποι με τους οποίους οι προγραμματιστές παιχνιδιών μπορούν να κάνουν τα παιχνίδια τους πιο προσιτά σε άτομα με φοβίες. Για παράδειγμα, τα παιχνίδια θα μπορούσαν να παρέχουν στους παίκτες τη δυνατότητα να απενεργοποιούν συγκεκριμένα οπτικά ή ηχητικά στοιχεία που προκαλούν τις φοβίες τους, αν και κάτι τέτοιο απαιτεί σίγουρα αρκετά περισσότερη δουλειά από την πλευρά του developer.
Λαμβάνοντας μέτρα για να κάνουν τα παιχνίδια τους πιο προσιτά σε άτομα με φοβίες, οι προγραμματιστές παιχνιδιών μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία μιας κοινότητας παιχνιδιών χωρίς αποκλεισμούς. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς μπορεί να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι όλοι έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα οφέλη του παιχνιδιού.
Εκτός από τα οφέλη για τα άτομα με φοβίες, το να γίνουν τα παιχνίδια πιο προσβάσιμα μπορεί επίσης να ωφελήσει τη βιομηχανία παιχνιδιών στο σύνολό της. Κάνοντας τα παιχνίδια τους πιο περιεκτικά, οι προγραμματιστές παιχνιδιών μπορούν να προσελκύσουν ένα ευρύτερο φάσμα gamers, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των πωλήσεων και των κερδών. Επιπλέον, το να γίνουν τα παιχνίδια πιο προσιτά μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της φήμης της βιομηχανίας παιχνιδιών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή.