Μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς μουσική; Τις ώρες που χτυπιέσαι π.χ. στο γυμναστήριο χωρίς το beat να σου δίνει ρυθμό; Τα πάρτι με φίλους χωρίς αγαπημένα ελληνικά και ξένα κομμάτια να ξεσηκώνουν τους πάντες; Το πρωινό μποτιλιάρισμα στο αυτοκίνητο χωρίς να σιγοτραγουδάς το ένα μετά το άλλο τα τραγούδια της playlist σου στο Spotify; Ζωή χωρίς μουσική απλά δεν γίνεται. Φέτος στις 21 Ιουνίου 2024, όπως και κάθε χρόνο, είναι η μέρα της και ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ την τιμά με 8 loud deals.
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με προϊόντα ήχου (ηχεία, headphones, buds κ.α.) σε super τιμές, για να ακούς την αγαπημένη σου μουσική έτσι όπως της αρμόζει. Συγκεκριμένα για το διάστημα 14-21 Ιουνίου 2024 θα έχεις την ευκαιρία να εκμεταλλευτείς οκτώ κορυφαία SOUNDS GREAT deals. Το καθένα από αυτά θα είναι διαθέσιμο για μία ημέρα, γι’ αυτό φρόντισε να κινηθείς γρήγορα. Επισκέψου το κοντινότερο κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ ή το germanos.gr σε καθημερινή βάση, αφού πρακτικά θα έχεις στη διάθεσή σου 24 ώρες ώστε να το κάνεις δικό σου, πριν… εξαφανιστεί δίνοντας τη θέση του στο επόμενο.
Τι γιορτάζουμε με την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής;
Πάμε να μάθουμε όμως πώς καθιερώθηκε η μέρα και γιατί την γιορτάζουμε στις 21 Ιουνίου. Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής ή Fête de la Musique όπως είναι η επίσημη ονομασία της, θεσπίστηκε το 1982 κι αν αναρωτιέσαι για τα Γαλλικά, είναι διότι την οραματίστηκε ο Maurice Fleuret, συνθέτης και παραγωγός μουσικής που κατείχε τη θέση του Επικεφαλής για τη Μουσική και τον Χορό στο Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας επί της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Mauroy στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Ο Fleuret θεωρώντας πως ενώ η μουσική βρισκόταν παντού αλλά οι συναυλίες την ίδια στιγμή έλειπαν και έχοντας διαβάσει μία μελέτη βάσει της οποίας ο ένας στους δύο νέους στη Γαλλία έπαιζε κάποιο μουσικό όργανο, έψαχνε έναν τρόπο να βγάλει τον κόσμο στους δρόμους και τι καλύτερο για να πετύχει τον σκοπό του από την ίδια τη μουσική.
Η Fête de la Musique ξεκίνησε στο Παρίσι το 1982 όμως στην πορεία καθιερώθηκε παγκοσμίως με αποτέλεσμα να γιορτάζεται πλέον σε περισσότερες από 120 χώρες με συναυλίες, παραστάσεις και φεστιβάλ. Όσον αφορά στη χώρα μας, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής θα έχουμε στο Ηρώδειο την καθιερωμένη πια συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου μαέστρου Μιχάλη Οικονόμου με τη συμμετοχή του 13χρονου Ρώσου πολυβραβευμένου πιανίστα Elisey Mysin. Φυσικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν γιόρτασες την ημέρα Μουσικής λίγο νωρίτερα, μιας που η φετινή συναυλιακή σεζόν ξεκίνησε δυναμικά με το Athens Jazz 2024 στην Τεχνόπολη από τις 26 Μαΐου ως τις 3 Ιουνίου, τον Corey Taylor (τραγουδιστής των Slipknot και Stone Sour) στον Λυκαβηττό στις 28 Μαΐου, τους Rammstein στο ΟΑΚΑ στις 30 Μαΐου και βέβαια τον Nick Cave στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο διάστημα 1-3 Ιουνίου.
Streaming εναντίον βινυλίου
Κακά τα ψέματα, ζούμε στην εποχή του streaming. Το τελευταίο ευθύνεται για το 84% του τζίρου ολόκληρης της μουσικής βιομηχανίας στις ΗΠΑ, κινώντας πια εξ ολοκλήρου τα νήματα. Σύμφωνα με έκθεση της IFPI (International Federation of the Phonographic Industry ή Διεθνής Ομοσπονδία Φωνογραφικής Βιομηχανίας), οι υπηρεσίες streaming μουσικής αναπτύχθηκαν κατά 10,3% το 2022 ξεπερνώντας ολόκληρη τη μουσική βιομηχανία που βρέθηκε στο 9%. Για να καταλάβεις για τι τρομακτικούς ρυθμούς ανάπτυξης μιλάμε, ο τζίρος του streaming για το 2022 ανήλθε στα $17,5 δισ. όταν το 2018 ήταν $9,2 δισ. -σχεδόν ο μισός δηλαδή! Οι δε προβλέψεις για το 2025, κάνουν λόγο ακόμα και για $30 δισ. (συμπεριλαμβάνοντας streaming, ψηφιακή μουσική και downloads).
Κι αν όλα τα παραπάνω μοιάζουν να σχηματίζουν την εικόνα της αγοράς της μουσικής του σήμερα, υπάρχει ένα μέσον που σαν άλλο… γαλατικό χωριό εξακολουθεί να αντιστέκεται. Ο λόγος για το βινύλιο το οποίο ζει περίοδο δεύτερης νιότης παραμένοντας εξαιρετικά δημοφιλές στους κύκλους των φίλων της μουσικής και του ποιοτικού ήχου. Σύμφωνα με τη RIAA (Recording Industry Association of America ή Ένωση Μουσικής Βιοηχανίας των ΗΠΑ), το 2023 πωλήθηκαν περί τους 43 εκατ. δίσκους, αριθμός μεγαλύτερος κατά έξι εκατ. σε σχέση με τις πωλήσεις των CD. Ήταν μόλις η δεύτερη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από το 1987 (!) και μάλιστα συνοδεύτηκε και από καθολική υπεροχή του βινυλίου και στον τζίρο ($1,4 δισ. έναντι $537 εκατ.).
Υπάρχει νικητής ανάμεσα σε ψηφιακή διανομή και βινύλιο; Οι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα το πρώτο, οι ρομαντικοί μουσικόφιλοι από την άλλη προτιμούν το δεύτερο. Σύμφωνοι, οι ιθύνοντες της βιομηχανίας προτιμούν τους πρώτους, όμως με τι είναι πιθανότερο να εντυπωσιάσεις τους φίλους σου; Με τη βιβλιοθήκη σου στο Spotify ή με τη συλλογή από δίσκους σου;
Και με την AI τι γίνεται;
Με την AI να αποκτά ολοένα και πιο κομβικό ρόλο στην καθημερινότητά μας, το streaming μουσικής δεν θα μπορούσε να μείνει έξω απ’ τον χορό και ως προς αυτό, το Spotify δίνει το παράδειγμα. Δεν είναι μόνο οι playlists που δημιουργεί η υπηρεσία στο φτερό ανάλογα με τις προτιμήσεις και τα ακούσματα του εκάστοτε χρήστη αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αναγνωρίζει τα trends. Χάρη στην AI, το Spotify είναι σε θέση να σκανάρει το διαδίκτυο, αξιολογώντας κάθε λογής αναφορά (σε άρθρα, blogs, social media, βίντεο κλπ) για κάποιον καλλιτέχνη, συγκρότημα, άλμπουμ ή κομμάτι και με χρήση ενός πολύπλοκου αλγόριθμου, να προσδιορίσει τη γνώμη του κοινού αλλά και την όποια πολιτισμική του επίδραση. Με τον τρόπο αυτό τα trends ανταποκρίνονται καλύτερα στην πραγματικότητα ενώ δίνονται ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες που κατά πάσα πιθανότητα δεν έχουν τα μέσα ή την προβολή των μεγαλύτερων.
Top 10 καλλιτεχνών
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, τι θα ‘λεγες να ρίχναμε μια ματιά στους κορυφαίους καλλιτέχνες για το 2023, έτσι όπως προκύπτουν βάσει της IFPI η οποία λαμβάνει υπ’ όψιν της τις φυσικές πωλήσεις, τα streams και τα downloads σε παγκόσμια βάση. Το 2022 την πρώτη τριάδα συνέθεσαν οι BTS, Taylor Swift και Adele, ενώ πέρυσι στις πρώτες θέσεις είχαμε κατά σειρά την Taylor Swift, τους BTS και τον Drake.
Όσο για φέτος; Το top 10 έχει ως εξής (αν και όλοι μπορούν να μαντέψουν ποια βρίσκεται στην κορυφή):
- Taylor Swift
- SEVENTEEN
- Stray Kids
- Drake
- The Weeknd
- Morgan Wallen
- TOMORROW X TOGETHER
- NewJeans
- Bad Bunny
- Lana Del Rey
Το μεγάλο ερώτημα (η απάντηση στο οποίο θα προδώσει σε μεγάλο βαθμό την ηλικία σου) είναι ένα: πόσους από αυτούς γνωρίζεις ή/και ακούς;