Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: Τι γιορτάζουμε και πώς καθιερώθηκε

7 μήνες πριν
dog raising paw

Στις 4 Οκτωβρίου, οι φιλόζωοι σε όλη τη χώρα συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, μια ετήσια εκδήλωση που τιμά τον ιδιαίτερο δεσμό μεταξύ ανθρώπων και ζώων.

Όπως ενημερωνόμαστε από τη Βικιπαίδεια, πίσω από τη θέσπιση της συγκεκριμένης ημέρας βρίσκεται ο Χάινριχ Τσίμερμαν, ο οποίος οργάνωσε την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 24 Μαρτίου 1925 στο Αθλητικό Παλάτι στο Βερολίνο της Γερμανίας, με συμμετοχή 5.000 ατόμων. Τέσσερα χρόνια μετά, το 1929, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασμός χωρίς όμως τον παγκόσμιο χαρακτήρα που έχει τώρα αφού αρχικά, ο θεσμός εορταζόταν μόνο στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Τσεχοσλοβακία. Εκεί ζούσε μια μεγάλη Γερμανική μειονότητα μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Καθιερώθηκε τελικώς τον Μάιο του 1931, σε ένα Συνέδριο Διεθνούς Προστασίας των Ζώων στη Φλωρεντία της Ιταλίας, μετά από συνεχείς προσπάθειες του Τσίμερμαν. Στο συνέδριο τέθηκε προς ψήφισμα η καθιέρωση της 4ης Οκτωβρίου κάθε χρόνο ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, μια πρόταση που έγινε ομόφωνα δεκτή. Στόχος του εορτασμού είναι η προώθηση και η βελτίωση της ευζωίας των ζώων και την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν στη ζωή μας, ενώνοντας το κίνημα προστασίας των ζώων.

Τον Οκτώβριο του 1978, υπογράφηκε στο Παρίσι η Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων, η οποία περιλαμβάνει 14 άρθρα. Αυτά κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των ζώων ως προς το σεβασμό του ανθρώπου στη ζωή και το θάνατό τους, τη φυσική αναπαραγωγή τους, τη φροντίδα τους, τις σωστές συνθήκες διαβίωσής τους, την προστασία τους, τη μη κακοποίηση ή θανάτωσή τους και τη μη εκμετάλλευσή τους για κερδοσκοπικούς ή πειραματικούς λόγους. Ενδεικτικά στο πρώτο άρθρο γίνεται σαφής αναφορά ότι “Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης. Το δεύτερο άρθρο αναφέρει ότι ο άνθρωπος “οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου και από τη στιγμή που κι’ αυτός ανήκει στο ζωικό βασίλειο, δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων, τα οποία δικαιούνται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο”.

Αν σκέφτεσαι πως μπορείς να τιμήσεις τη συγκεκριμένη ημέρα, σου προτείνουμε να προχωρήσεις σε μια δωρεά σε ένα καταφύγιο ζώων ή μια οργάνωση διάσωσης αφού ως γνωστό τα τοπικά καταφύγια χρειάζονται πάντα περισσότερες προμήθειες, εθελοντές και χρήματα για να φροντίζουν τα άστεγα κατοικίδια ζώα. Μια ακόμα πρόταση είναι η υιοθέτηση ενός κατοικίδιου που χρειάζεται σπίτι ή αν έχεις ήδη, γιατί να μη του κάνεις ένα δώρο που θα το εκτιμήσει δεόντως!

Σε κάθε περίπτωση, το βασικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ζώων είναι η συμπόνια για όλα τα πλάσματα. Οι ζωικοί μας φίλοι όλων των ειδών, εμπλουτίζουν τη ζωή μας σε τεράστιο βαθμό μέσω της άνεσης, της συντροφικότητας, της εργασίας τους και όχι μόνο. Η απόδοση τιμής στα ποικίλα είδη της Γης αυτή την ημέρα υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας των άφωνων ζώων που έχουν ανάγκη.