Πώς θα ρίξεις τον λογαριασμό του ρεύματος;

2 έτη πριν
smart home

Η στιγμή του ανοίγματος του φακέλου που περιέχει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος έχει εξελιχθεί στην ώρα της αλήθειας για πολλά νοικοκυριά. Οι αλλαγές στις χρεώσεις το τελευταίο διάστημα εκτός από συνεχόμενες είναι και δραματικές και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που πολλοί εξ ημών αναγκάζονται να «κόψουν» από άλλους τομείς της καθημερινότητάς τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις -και τα υπέρογκα ποσά που καλούνται να πληρώσουν πλέον.

Κι όμως, ακόμα και μέσα σε όλη αυτή τη μαυρίλα, υπάρχει λύση. Η αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι μια εξαιρετική αφορμή για να ασχοληθείς σοβαρά με το ενεργειακό προφίλ του σπιτιού σου. The hard way, σύμφωνοι, όμως προσπάθησε να δεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων: τέρμα στην αναβλητικότητα, τον ωχαδερφισμό και τα ημίμετρα. Ήρθε η ώρα να λάβεις τα μέτρα σου, να γίνεις πιο υπεύθυνος (απέναντι στο κοινωνικό σύνολο αλλά και το περιβάλλον) καταναλωτής και εν τέλει να ωφελήσεις και την τσέπη σου.

Τρόποι υπάρχουν και μάλιστα είναι εδώ και σε περιμένουν. Έλα να τους δούμε.

Έξυπνοι λαμπτήρες

Θες να εξοικονομήσεις ενέργεια; Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ρυθμίσεις είναι -το μάντεψες- τα φώτα σου. Όλοι τα ανάβουμε με την πρώτη ευκαιρία και -ω του θαύματος- τα αφήνουμε έτσι φωταγωγώντας ολόκληρο το σπίτι σαν άλλοι Macaulay Culkin στα «Μόνος στο σπίτι» -μόνο που εκείνος δεν πλήρωνε τον λογαριασμό στο τέλος. Αυτό που έχεις να κάνεις, είναι να αντικαταστήσεις σταδιακά τους υπάρχοντες λαμπτήρες σου με έξυπνους οι οποίοι σε βάθος χρόνου όχι απλά θα κάνουν απόσβεση των χρημάτων τους αλλά θα σε βοηθήσουν να δεις διαφορά στην ενέργεια που καταναλώνεις από την πρώτη κιόλας μέρα.

Οι έξυπνοι λαμπτήρες σαν τους Mi Smart LED Bulbs της Xiaomi ή τους Tapo της TP-Link είναι ολόιδιοι με τους απλούς. Θα τους βρεις σε λευκό (ζεστό και κρύο) χρώμα ή πολύχρωμες εκδόσεις για πιο funky καταστάσεις. Η λειτουργία τους ρυθμίζεται μέσω του ειδικού app που θα κατεβάσεις στο smartphone σου, αφού συνδέονται μέσω Wi-Fi στο οικιακό σου δίκτυο! Έτσι θα είσαι σε θέση να προσαρμόζεις τη φωτεινότητά τους ανάλογα με τις ανάγκες σου και φυσικά να τους απενεργοποιείς ακόμα κι όταν βρίσκεσαι εκτός δωματίου ή εκτός σπιτιού. Βάλε τέλος στα ξεχασμένα φώτα που καίνε χωρίς κανέναν λόγο και κάνε τη ζωή σου ακόμα πιο εύκολη ελέγχοντας το όλο σύστημα μέσω φωνητικών εντολών (υποστηρίζονται Amazon Alexa και Google Assistant).

Bonus tip: μπορείς να βρεις ακόμα και έξυπνα lightstrips (η TP-Link έχει π.χ. μια πρόταση μήκους πέντε μέτρων) που θα περάσουν τη διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων σε άλλο επίπεδο.

Έξυπνες πρίζες

Οι έξυπνες συσκευές αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για ένα ενεργειακά αποδοτικό σπίτι. Τι γίνεται όμως αν η οικοσκευή σου δε διαθέτει τέτοιο προφίλ; Πετάς τα πάντα και παίρνεις καινούρια; Δεν ακούγεται και πολύ οικονομικό αυτό, έτσι δεν είναι; Ευτυχώς για ‘σένα, υπάρχει τρόπος να κάνεις… smart συσκευές που δεν είναι τέτοιες. Πώς; Χρησιμοποιώντας έξυπνες πρίζες! Τα λεγόμενα smart plugs είναι ένας ευφυής και ανέξοδος τρόπος για να κάνεις κάθε σου συσκευή να συμπεριφέρεται πιο έξυπνα.

Προτάσεις όπως η Tapo P100 της TP-Link και η Mi Smart Power Plug της Xiaomi θα σου λύσουν τα χέρια. Στην ουσία πρόκειται για έναν μικρό αντάπτορα που τοποθετείται σε μία οποιαδήποτε πρίζα. Το μυστικό του; Συνδέεται ασύρματα στο οικιακό σου δίκτυο, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να ελέγχεις τη λειτουργία του μέσω του συνοδευτικού του app. Έτσι θα μπορείς να τον ενεργοποιείς και να τον απενεργοποιείς κατά βούληση, κάνοντας τη ζωή στο σπίτι οικονομικότερη, ευκολότερη αλλά και ασφαλέστερη.

Ενεργοποίησε τις συσκευές που χρειάζεσαι όταν πρέπει και βεβαιώσου ότι έχεις σβήσει τα πάντα φεύγοντας από το σπίτι. Άναψε επιλεγμένα φώτα ακόμα κι όταν δε βρίσκεσαι στη βάση σου (αποτρέποντας τυχόν «περίεργους») και δώσε το γενικό πρόσταγμα μέσω φωνητικών εντολών (υποστηρίζονται Google Assistant και Amazon Alexa).

Μετρητής κατανάλωσης ενέργειας

Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα όμως, μπορείς να κάνεις το κάτι παραπάνω και αντί για απλές έξυπνες πρίζες, να προτιμήσεις υλοποιήσεις με ενσωματωμένους μετρητές κατανάλωσης ενέργειας. Το ζητούμενο άλλωστε είναι να ρίξεις τον λογαριασμό του ηλεκτρικού και ως εκ τούτου θα πρέπει να γνωρίζεις τι καταναλώνει η κάθε σου συσκευή. 

Πρίζες σαν αυτές της Nedis, συνδέονται στο Wi-Fi σου, ενημερώνοντάς σε σε πραγματικό χρόνο για την ενεργειακή κατανάλωση της εκάστοτε συνδεδεμένης συσκευής. Υπάρχουν προτάσεις κατάλληλες για εσωτερικό και εξωτερικό χώρο ενώ η προσαρμογή τους γίνεται πανεύκολα μέσα από το σχετικό app.

Έξυπνος θερμοστάτης

Ένας έξυπνος τρόπος για να εξοικονομήσεις ενέργεια και κατ’ επέκταση χρήματα σε καθημερινή βάση στο σπίτι σου, είναι ο έξυπνος θερμοστάτης. Η λειτουργία μίας τέτοιας συσκευής δε διαφέρει ιδιαίτερα από εκείνη ενός τυπικού θερμοστάτη, με τη διαφορά όμως πως μία έξυπνη λύση θα σου επιτρέψει να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία του χώρου σου όπου κι αν βρίσκεσαι (ακόμα και εκτός σπιτιού, ενώ επιστρέφεις για παράδειγμα από το γραφείο και θες ο χώρος σου να σε «υποδεχθεί» όντας αρκούντως ζεστός) παίρνοντας παράλληλα… πρωτοβουλίες η ίδια. Στην πράξη μιλάμε για τον ιδανικό τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας, αφού θα έχεις τη δυνατότητα να ελέγχεις διαρκώς τις ενεργειακές επιδόσεις του σπιτιού σου, προχωρώντας στις απαραίτητες ρυθμίσεις όποτε κρίνεις απαραίτητο.

Μία τέτοια πρόταση είναι το Netatmo Thermostat, μία καλαίσθητη, κομψή και μίνιμαλ συσκευή η οποία έχει τα φόντα να αλλάξει άρδην την ατμόσφαιρα του σπιτιού σου. Θα τη ρυθμίσεις μέσα από την ειδική εφαρμογή που θα κατεβάσεις στην iOS συσκευή σου, έχοντας επιπρόσθετα πλήρη εικόνα του ιστορικού κατανάλωσης ενέργειάς σου. Το Netatmo Thermostat είναι συμβατό με κάθε τύπου θερμαντικό σύστημα, όπως κι αν λειτουργεί αυτό -με πετρέλαιο, αέριο ή και ξύλο. Ακόμα κι αν εσύ δεν είσαι σε… mood να αλλάζεις τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού σου, μπορείς να αφήσεις το Netatmo να «κάνει παιχνίδι» βάσει των εξωτερικών περιβαλλοντικών συνθηκών, μειώνοντας το κόστος της θέρμανσής σου έως και κατά 37%!

Αισθητήρας ανίχνευσης θερμοκρασίας

Πολλοί είναι εκείνοι που για τη βελτιστοποίηση των συνθηκών στον χώρο τους χρησιμοποιούν αφυγραντήρες, κλιματιστικά και άλλες συναφείς λύσεις. Μολονότι συσκευές σαν τις προαναφερθείσες προσφέρουν δυνατότητα προγραμματισμού λειτουργίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζεις πότε πρέπει να τις ενεργοποιήσεις -τουτέστιν, πότε ο χώρος σου τις έχει πραγματικά ανάγκη, έτσι ώστε να μην καταναλώνεις τσάμπα ενέργεια.

Εδώ λοιπόν είναι που θα σου φανεί χρήσιμος ένας αισθητήρας ανίχνευσης θερμοκρασίας όπως τα Mi Temperature and Humidity Monitor της Xiaomi. Πρόκειται για μικροκαμωμένες συσκευές που με μια πρώτη ματιά θυμίζουν ψηφιακά ρολόγια. Η λειτουργία τους ωστόσο είναι αρκετά πιο πολύπλοκη αφού στην ουσία είναι σε θέση να ανιχνεύουν άμεσα τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας στον χώρο σου. Με εξαιρετική ακρίβεια, θα σε ενημερώσουν τόσο μέσω της οθόνης LED τους, όσο και μέσα από την εφαρμογή Mi App στο smartphone σου, έτσι ώστε να έχεις πλήρη εικόνα του τι γίνεται στο σπίτι σου, ακόμα κι αν εσύ απουσιάζεις.