Το Project Strawberry της OpenAI στοχεύει σε AI με αυτόνομες ερευνητικές ικανότητες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση

2 μήνες πριν
OpenAI logo

Η OpenAI εργάζεται σε ένα νέο project με την ονομασία "Strawberry", το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων συλλογισμού των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας. Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που ανακάλυψε το Reuters, το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός συστήματος ΤΝ ικανού όχι μόνο να απαντά σε ερωτήσεις, αλλά και να διεξάγει αυτόνομη έρευνα στο διαδίκτυο.

Το Strawberry φιλοδοξεί να αναπτύξει μια ΤΝ που θα μπορεί να εκτελεί "βαθιά έρευνα", υπερβαίνοντας τους περιορισμούς των τρεχόντων μοντέλων που βασίζονται σε προϋπάρχοντα σύνολα δεδομένων. Η μέθοδος περιλαμβάνει μια εξειδικευμένη διαδικασία επεξεργασίας μετά την εκπαίδευση σε εκτενή σύνολα δεδομένων, αν και οι ακριβείς μηχανισμοί παραμένουν ασαφείς.

Προηγουμένως γνωστό ως Q*, το έργο έχει ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο. Σε επιδείξεις, παρατηρήθηκε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα επιστήμης και μαθηματικών πέραν των δυνατοτήτων των εμπορικών μοντέλων. Μάλιστα, η OpenAI δοκίμασε μοντέλα που σημείωσαν επιδόσεις άνω του 90% σε ένα σύνολο δεδομένων μαθηματικών προβλημάτων σε επίπεδο πρωταθλητισμού.

Η επιτυχία του Strawberry θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην επιστημονική έρευνα και την επίλυση καθημερινών προβλημάτων. Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να εντοπίζει κενά στην επιστημονική γνώση, να προτείνει υποθέσεις και να επιταχύνει σημαντικά τον ρυθμό των ανακαλύψεων σε διάφορους τομείς.

Το project αποτελεί μέρος των μακροπρόθεσμων σχεδίων της OpenAI για την ανάπτυξη και επίδειξη των δυνατοτήτων των μοντέλων ΤΝ της. Παρά τα επιτεύγματα των GPT-3 και GPT-4 στην επεξεργασία και παραγωγή γλώσσας, η μετάβαση στον αυτόνομο συλλογισμό και τη βαθιά έρευνα αποτελεί ένα σημαντικό άλμα.

Το Strawberry εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες της OpenAI για την επίτευξη τεχνητής γενικής νοημοσύνης (AGI). Η εταιρεία έχει πρόσφατα αναπτύξει μια εσωτερική κλίμακα για την παρακολούθηση της προόδου των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, υποδεικνύοντας τη συστηματική προσέγγισή της στην εξέλιξη της ΤΝ.

Η ανάπτυξη ενός συστήματος ΤΝ ικανού για αυτόνομη σκέψη και έρευνα αποτελεί μια πρόκληση που μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί δύσκολη για τους ερευνητές της ΤΝ. Ωστόσο, εάν το Strawberry επιτύχει τους στόχους του, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα σημαντικό ορόσημο στην έρευνα της ΤΝ, φέρνοντάς μας πιο κοντά σε πραγματικά αυτόνομα συστήματα ΤΝ.