Σουηδοί ερευνητές αναπτύσσουν "ηλεκτρονικό χώμα" που επιταχύνει την ανάπτυξη των φυτών

3 μήνες πριν
electrically conductive soil

Μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Linköping στη Σουηδία πραγματοποίησε μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της υδροπονικής καλλιέργειας φυτών χωρίς χώμα, δημιουργώντας ένα «βιοηλεκτρονικό έδαφος» ή «ηλεκτρονικό χώμα». Αποδείχθηκε ότι αυτό το καινοτόμο υπόστρωμα επιταχύνει την ανάπτυξη των φυτών κατά μέσο όρο 50% όταν διοχετεύονται ηλεκτρικά σήματα μέσα από αυτό.

Το ηλεκτρονικό χώμα αποτελείται από ένα μείγμα οργανικών υλικών και ενός αγώγιμου πολυμερούς που ονομάζεται PEDOT, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως σε αισθητήρες και οθόνες OLED. Η επιβλέπουσα της έρευνας, Ελένη Σταυρινίδου εξήγησε στο Engadget ότι η ικανότητα του εδάφους να αγεί ηλεκτρισμό είναι κρίσιμη για τη διέγερση των ριζών των φυτών.  

Η έρευνα επικεντρώθηκε στην επίδραση της μετάδοσης ηλεκτρικών σημάτων σε σπόρους κριθαριού σε διάστημα 15 ημερών πριν συγκομιστούν για εξέταση. Η εφαρμογή μιας ελάχιστης τάσης 0,5V στο ηλεκτρονικό έδαφος διεγείρει ηλεκτρικά τις ρίζες, οδηγώντας σε αξιοσημείωτη αύξηση της βιομάζας των φυτών που διεγέρθηκαν ηλεκτρικά σε σύγκριση με αυτά που δεν διεγέρθηκαν.

Η επίδραση του ηλεκτρικού ερεθίσματος στους σπόρους κριθαριού χαρακτηρίστηκε ως «σταθερή» και «παροδική». Η Ελληνίδα επιστήμονας αποκάλυψε ακόμα ότι το ηλεκτρικό ερέθισμα επέτρεψε αποτελεσματικότερη επεξεργασία του αζώτου, ενός βασικού θρεπτικού συστατικού για την ανάπτυξη των φυτών.

Η δυνατότητα εισαγωγής τεχνολογικών εξελίξεων στη γεωργία είναι σημαντική, δεδομένης της συνεχούς μείωσης του αριθμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στις ΗΠΑ από το 1982, όπως αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας. Το προηγούμενο έτος, ο συνολικός αριθμός των αμερικανικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων μειώθηκε στα 2 εκατομμύρια, μια μείωση από τα 2,2 εκατομμύρια το 2007. Η μείωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων δεν είναι η μόνη ανησυχία- οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν επίσης απώλεια γεωργικών εκτάσεων για διάφορους λόγους, όπως η κλιματική αλλαγή και η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών των αγροτών λόγω του πληθωρισμού. Οι παράγοντες αυτοί έχουν οδηγήσει σε αύξηση της δημοτικότητας της γεωργίας σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα.

Οι υδροπονικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται κυρίως για την καλλιέργεια πράσινων φυλλωδών λαχανικών και ορισμένων λαχανικών όπως αγγούρια και ντομάτες. Ωστόσο, το ηλεκτρονικό έδαφος θα μπορούσε να αποτελέσει μια καινοτόμο προσέγγιση για τη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών σε εμπορικό επίπεδο, ιδίως σε περιοχές όπου οι περιβαλλοντικές συνθήκες επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών.

Αν σε ενδιαφέρει ο τομέας της μικρο-κηπουρικής, δες πως μπορείς να ξεκινήσεις στο σπίτι σου!